Index Vakbarát Hírportál

Aszad bevette Aleppó óvárosát

2016. december 7., szerda 09:26 | aznap frissítve

A szíriai kormányerők és szövetségeseik szerda reggelre teljesen visszafoglalták a felkelőktől Aleppó óvárosát – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet, amely kiterjedt aktivistahálózattal rendelkezik a közel-keleti országban. Az MTI beszámolója szerint a hadsereg kedden kezdett el benyomulni az óvárosba.

Az előretörés már két hete folyamatosan tartott, ennek az eredményeként vesztették el a felkelők az általuk 2012 óta ellenőrzött keleti városrész kétharmadát. A damaszkuszi rezsim kezében van kedd óta a stratégiailag fontos as-Saar negyed, és a város nemzetközi repülőteréhez vezető főút. Az Iszlám Állam és Aszad ellen egyaránt küzdő Szabad Szíriai Hadseregnek így már csak a város déli részeiben vannak ellenőrzött negyedei.

A BBC szerint még így is több tízezer civil rekedt abban a városrészben, ahol az Aszad ellen és a várostól keletebbre lévő Iszlám Állam erői ellen harcoló, nyugati támogatást élvező felkelők vannak. Az Aszad kezébe került területeken élők ellátása óriási kihívás lesz, jelenleg nincs elég étel, nincs működő kórház a szétbombázott városban – részben épp azért, mert a harcok során a szíriai elnök erői orosz légi támogatással megsemmisítették az ország egykor legnagyobb városának infrastruktúráját.

Moszkva elégedett lehet

A város megszerzése jelentősen erősítheti a szíriai elnök pozícióit, hiszen ezzel az ország nyugati része a fővárossal és az egykor kétmilliós Aleppóval a kezébe kerül. Ez a fő törekvése az Aszadot támogató Moszkvának is, amelynek a volt Szovjetunió területén kívüli utolsó haditengerészeti bázisa is a szíriai Tartuszban van, és légitámaszpontot tart fenn Hemeimimben.

Washington a hétvégén újabb tárgyalási fordulót tervezett az orosz féllel szerdára, ám a kezdeményezést az amerikaiak végül visszavonták. A hétvégén az orosz külügyminisztérium arról beszélt, hogy olyan javaslatot kaptak az Egyesült Államoktól, amely jó kiindulópontja lehet a tárgyalásoknak. Ugyanakkor a héten Szergej Lavrov már arra panaszkodott, hogy a John Kerry által átadott javaslatot Washington visszavonta.

Moszkva azt szeretné elérni, hogy a felkelők hagyják el a várost. Erről Szergej Lavrov szerint az Egyesült Államokkal kell tárgyalni, ám még nem dolgozták ki a megállapodást. A külügyminiszter közölte: a városban maradó felkelőket meg fogják semmisíteni. A szárazföldi harcokban az orosz fél közvetlenül nem vesz részt, katonai tanácsadóival viszont Aleppóban is jelen van. A héten a harcokban egy orosz ezredes, Ruszlan Galickij is életét vesztette – írta a Ria Novosztyi.

Tárgyalás helyett orosz vétók

Az orosz ENSZ nagykövet szerint a Szíriáról szóló tárgyalásokat ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának szintjére kellene emelni.

Igaz, eddig épp Moszkva és részben Peking lehetetlenítette el, hogy az ENSZ BT bármiféle érdemi döntésre jusson Szíria ügyében. Legutóbb hétfőn vétózta meg az orosz fél és Kína az egyhetes tűzszünetre vonatkozó javaslatot, amely nyomán humanitárius segély juthatna a városba. Washington szerint a tűzszünet lehetne az első lépés ahhoz is, hogy a felkelők rendezett kivonulásáról egyáltalán tárgyalni lehessen. Moszkva eddig hat alkalommal élt vétőjogával a szíriai rendezés ügyében.

Ennek ellenére a Fehér Ház szóvivője a tárgyalások fontosságáról beszélt, Mark Toner szerint azonban a felek még nem érték el azt a pontot, hogy konstruktív együttműködésről lehessen szó.

Rovatok