Index Vakbarát Hírportál

Újabb botrány a bevándorlásellenes Dán Néppártnál

2016. december 8., csütörtök 12:49 | aznap frissítve

A bevándorlásellenes Dán Néppárt egyik képviselője, Kenneth Berth szerint a biztonsági erőknek lőniük kellene a menekülteket hozó hajókra, mert csak így lehetne hatékonyan megállítani a migrációt, írja a Reuters. A néppárt szóvivője szerint ez Berth magánvéleménye, nem pedig a párt hivatalos álláspontja.

Berth a nemzeti televízióban utalt arra, hogy a nemzeti határokon illegálisan áthajózó migránsokat a NATO-hajóknak ki kellene lőniük, ha nem hajlandóak visszafordulni. A Dán Néppárt persze azonnal igyekezett elhatárolódni Berth kijelentéseitől, aki később Facebookon már finomított az álláspontján, és szerinte a hajóknak csak figyelmeztető lövéseket kellene leadniuk a levegőbe. 

A Dán Néppárt a szavazatok 21 százalékát szerezte meg a tavalyi választásokon, ezzel a második legnagyobb párt lett a parlamentben. A párt helyettes vezetője nyáron azzal került be a hírekbe, hogy egyetlen muszlim menedékkérőt sem engedne be az országba. Soeren Espersen akár a következő hat évre megtagadta volna minden muszlimnak a bevándorlást Dániába. Javaslata nagy felháborodást váltott ki a többi pártnál, szerintük az az összes muzulmánt összemossa az iszlamista szélsőségesekkel.

Rovatok