Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A magyaroknak nincs mit ünnepelni a román ünnepen

2016. december 8., csütörtök 15:09

Vasárnap tartják a romániai parlamenti választásokat, ezért Orbán Viktor csütörtökön Szatmárnémetiben tárgyalt Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Orbán kijelentette:

Azt szeretném, ha nem lehetne átnézni a magyarokon Romániában, a romániai magyaroknak ki kell állniuk az érdekeikért. 

Jelezte, hogy vannak olyan jelenségek, amelyek fenyegetettséget jelentenek a romániai magyarságra, akik nem mindig kapják meg az őket megillető tiszteletet, majd hozzátette, ha Románia megfelelő politikai vezetést választ magának, és a magyar kormányban is meglesz a hajlam az együttműködésre, akkor annak a Romániában élő magyar közösség is előnyét fogja látni, hiszen Magyarország sikeres Romániában érdekelt. A magyar kormányfő gratulált az RMDSZ elnökének a a legszélesebb összefogás megteremtéséhez.

Egy román újságíró megkérdezte Orbánt arról, hogy Szijjártó Péter eltiltotta a magyar diplomatákat a december 1-jei román nemzeti ünnepi megemlékezésektől. Orbán szerint ez ugyan diplomáciailag kényes kérdés, de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni.

 Miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelni, hát nem ünnepelnek!

 - mondta, helyesnek nevezve a magyar diplomácia döntését.

Kelemen Hunor sorsdöntőnek nevezte a vasárnapi választást, ugyanis szerinte a következő években jelentős reformok várhatók a közigazgatásban és az oktatásban, és ezek a döntések hosszú évtizedekre meghatározzák a romániai magyar közösség életét is.

Rovatok