Index Vakbarát Hírportál

Csokibotrány korbácsolta fel a szerb-horvát ellentétet

2016. december 9., péntek 19:48

Napok óta tart a Zágráb és Belgrád közti nyilatkozatháború, ami egy Szerbiában gyártott csokoládé miatt tört ki, írja az MTI.

A botrány azt követően robbant ki, hogy a horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic egy dubrovniki óvodában olyan ajándékcsomagot ajándékozott a gyerekeknek a város felszabadulásának 25. évfordulóján, amelyik a szabadkai Pionir édességgyár egyik, horvát piacon is kapható termékét tartalmazta.

Az egyik szülő a Facebookon jelezte az esetet, amire reagálva az államfő elnézést kért, hangsúlyozva, hogy nem volt alkalma átnézni az ovisoknak szánt csomagot, és megígérte, hogy horvát termékre cserélik a szerb édességet." Nagyon csalódott vagyok, mert személyesen is képviselem és támogatom a Vásároljunk horvát termékeket! kampányt" – mondta az eset kapcsán.

A nyilatkozatra aztán a szerb kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter, Rasim Ljajic is reagált, aki arra jutott: Horvátországban nem látják szívesen a szerb termékeket. A szerb szociális miniszter, Aleksandar Vulin szerint a csokibotrány megmutatta, mennyire gyűlölik a horvátok a szerbeket, Tomislav Nikolic elnök pedig úgy nyilatkozott, számára nem jelentene gondot, hogy horvát csokoládét ajándékozzon szerb gyerekeknek. Azt is hozzátette, a horvát államfőnek fel kellene már végre nőnie. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kijelentette: minden horvát terméket szívesen látnak Szerbiában.

A szabadkai édességgyár értetlenül áll a botrány előtt. Az N1 horvát hírcsatornának azt nyilatkozták: alkalmazottaik 60 százaléka magyar, 20 százaléka pedig horvát nemzetiségű, illetve hogy Szerbiában sokkal több horvát termék van a polcokon, mint fordítva.

A horvátoknál sokan elhamarkodott és rossz döntésnek tartják az államfő megnyilvánulását, amely sokat rontott a két ország viszonyán és gazdasági együttműködésén. Horvát és szerb gazdasági szakértők szintén egyetértenek abban, hogy mindkét országnak ártana, ha egymás termékeit kölcsönösen bojkottálnák.

Rovatok