Index Vakbarát Hírportál

Megszavazták a dél-koreai elnök leváltását

2016. december 9., péntek 08:34

Megszavazta a dél-koreai parlament a korrupciós botrányba keveredett Pak Gunhje elnök elleni bizalmatlansági indítványt– írja a dél-koreai Yonhap hírügynökség. A 300 fős dél-koreai parlamentben 200 szavazatra volt szükség az elnök elmarasztalásához, de ennél jóval több, 234 képviselő szavazott az Pak ellen pénteken.

A döntés értelmében a parlament az elnök minden jogosítványát felfüggeszti, amíg az alkotmánybíróság felül nem vizsgálja az indítványt. Erre 180 napja lesz a testületnek, de valószínűleg nem fogják ilyen sokáig húzni: 2004-ben mindössze 63 napra volt szükségük, hogy megsemmisítsenek egy hasonló indítványt az akkori elnök ellen. A döntésig az ország miniszterelnöke fogja ellátni az elnöki teendőket.

Dél-Koreában menetrend szerint 2017 decemberében tartanának választásokat, de ha az alkotmánybíróság jóváhagyja az indítványt, a törvény szerint az elnök távozása utáni 60 napon belül meg kell tartani az előrehozott választásokat.

Az ellenzék azért akarja leváltani Pakot, mert kiderült, hogy barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil személyi és kormányzati döntésekbe is beleszólt, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt soha. Az ügyészség szerint a kormány állítólag nyomást gyakorolt több tucat dél-koreai nagyvállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak. A botrányról   itt írtunk részletesen :

Rovatok