Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtotta magát a tibeti szerzetes, elvitték a kínai rendőrök

2016. december 9., péntek 06:24 | aznap frissítve

Újabb tibeti buddhista szerzetes gyújtotta fel magát Kínában csütörtökön este minden bizonnyal az ellen tiltakozva, hogy hazája nagy részét Kína megszállva tartja - adta hírül az MTI szerint a Szabad Ázsia nevű rádió. A szerzetes Kína nyugati részén, Macsu városa mellett egy úton lobbantotta lángra ruháját, olyan területen, amely hagyományosan Tibethez tartozott. A papot a rendőrség elvitte, a férfi állapotáról egyelőre nincs hír.

Az utóbbi években 125 tibeti áldozta fel magát élete utolsó pillanataiban Tibet függetlenségét követelve, vagy Tibet száműzött buddhista vezetője, a dalai láma visszatértéért imádkozva. A 16 éves Dordzsi Cering például idén február 29-én gyújtotta fel magát. A fiú olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy négy nap múlva meghalt. A koporsója előtt tibeti szerzetesek százai hajtottak fejet az észak-indiai Dehradunban.

Eközben nyáron a kínai kormány kiadta a parancsot, hogy a főként szerzetesek által lakott tibeti település, a 40 ezres Larung Gar lakosságát 2017 szeptemberéig 5000 főre kell csökkenteni, ezért több ezer épületet fognak elbontani. A rendelet újabb csapás Tibetre, 2001-ben hasonló döntés miatt sokan öngyilkosok lettek.

A Kínai Népköztársaság már megalakulása, 1949 óta szerves részének tartja Tibetet, és annak 1950-es elfoglalása óta keményen dolgozik a Himalája nagy részét elfoglaló terület kulturális-etnikai asszimilációján, illetve - a materialista ideológiának megfelelően - a buddhizmus szigorú korlátozásán. Az emberi jogi szervezetek Tibet helyzetével kapcsolatban szinte naponta fogalmaznak meg éles kritikát Kína felé, azonban Peking felvállalja a konfliktust.

Rovatok