Index Vakbarát Hírportál

Egyre több osztrák nő csatlakozna az Iszlám Államhoz

2016. december 9., péntek 18:01

Egyre több a nő az Iszlám Állam osztrák szimpatizánsai között — derült ki a Zöldpárt kérésére a Belügyminisztérium által elkészített felmérésből. A kutatásban 280-an vallották be, hogy vagy fontolgatták az Iszlám Államhoz való csatlakozást, vagy már jártak is a konfliktusos zónák valamelyikében - írja az osztrák Local

A válaszoló 280 ember között 59 nő és 221 férfi volt, a felmérés lezártának napjáig pedig összesen 87-en tértek vissza a Közel-Keletről, ebből 13 nő. 50-en voltak azok, akiket nem engedtek elutazni az országból, mert feltételezték, hogy a terrorszervezethez csatlakoznának, ebből 22-en nők. Bêrîvan Aslan, osztrák politikus és a női jogok szakértője megdöbbenését fejezte ki az ügyben, elmondása szerint nem számított arra, hogy az ISIS szimpatizánsok 21 százaléka nő. Ezzel kapcsolatban a belgákat hozta fel példának, ahol a dzsihádisták sokkal nagyobb számban vannak jelen, de ott csak 17 százalékos a nők aránya.

  Zavarodott fiatal lányok vannak Nyugat-Európában, akik vonzódnak az Iszlám Állam harcosaihoz és úgy gondolják, mellettük értelmet nyerne az életük.

- mondta Aslan. Azt is hozzátette, hogy a lányokra nem csak a "hős felesége" szerep vár, mind harcosként, mind öngyilkos merénylőként felhasználhatóak.

A zöldpárti politikus szerint a legjobb megoldás az lenne, ha kimondottan nőkre irányuló intézkedéseket vezetnének be az érdeklődés letörésének érdekében. Szerinte a nőknek megvannak a saját indokaik a csatlakozásra, éppen ezért lenne jó külön rájuk vonatkozó szabályokat hozni.

Rovatok