Index Vakbarát Hírportál

Negyed órán át zihált és köhögött a kivégzés közben a halálraítélt

2016. december 9., péntek 18:28

Elhúzódott egy kivégzés Amerikában, a fél órán át tartó procedúra alatt 13 percen át köhögött és zihált a halálraítélt, írja az ABC. A jelenlévők szerint a kivégzés első perceiben a férfi fölemelte a fejét, és ökölbe szorította a kezét.

A 45 éves alabamai Ronald Bert Smith Jr-t 1994-ben ítélték halálra, bár az esküdtszék 7-5 arányban az életfogytiglani börtönbüntetést támogatta. Smith egy Casey Wilson nevű bolti eladó meggyilkolásáért ült, a halálos ítéletet a legfelsőbb bíróság kétszer is szüneteltette.

A tárgyalások során Smith védelme azzal érvelt, hogy az Alabamában bevett kivégzési procedúra nem biztonságos: három injekciót kapnak a halálraítélek, ebből az első, a midazolám-injekció szedálja a kivégzendőt, azonban a védelem szerint az anyag hatásáról nincs kielégítő bizonyíték.

Pár órával, hogy újra engedélyt kaptak a kivégzésre, megkezdték a procedúrát. Miután beadták neki a midazolámot, egy börtönőr kétszer is elvégezte az előírt tudatosság-tesztet: beszélt Smith-hez, végigsimította a szempilláját és belecsípett a karjába.

Az első teszt alatt Smith karja megrándult.

Hogy ennek volt-e köze a kivitelezéshez, azt az illetékesek szerint a boncolás után fogjuk csak megtudni. Egy alabamai hírközlési biztos szerint a börtön szigorúan követte a protokollt.

Rovatok