Index Vakbarát Hírportál

Nyolcezer civilt menekítettek ki Aleppóból

2016. december 9., péntek 10:00

Az orosz hadsereg közleménye szerint több mint nyolcezer civilt segítettek kimenekíteni a szíriai Aleppo keleti részéről – írja az AP hírügynökség.

A városrész 2012 óta a felkelők irányítása alatt állt, de az oroszok által támogatott kormányerők több hetes ostrommal szerdára nagyrészt visszafoglalták, viszont rengeteg civil rekedt a területen. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azt ígérte, felfüggesztik a harcokat, hogy a civileket evakuálhatni lehessen. A pénteki közlemény szerint 24 óra alatt

8461 civilt sikerült kimenekíteni, köztük 2934 gyereket.

A civilek kimenekítése azonban úgy tűnik, nem zökkenőmentes. Az emberek már a harcok felfüggesztése előtt is folyamatosan próbálták elhagyni a várost, a felkelők pedig igyekeztek megakadályozni őket. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának egy szóvivője szerint bizonyítékuk van arra, hogy több száz férfi tűnt el úton a kormány által ellenőrzött területek felé.

Közben a bombázások is folytatódnak Aleppóban. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint az evakuáció miatt szünetelő harcok ellenére a szír kormányerők egész éjszaka bombázták a felkelők egyre zsugorodó központját a városban. A felkelők 14 milicistája adta meg magát, az orosz közlemény szerint őket amnesztiában részesítették.

Rovatok