Index Vakbarát Hírportál

Amerika katonákat küld Szíriába, a külügyminiszter kiakadt

2016. december 10., szombat 11:42 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok 200 katonát küld Szíriába, hogy segítsék Rakka városának visszafoglalását. A katonák ahhoz a 300 fős alakulathoz csatlakoznak, amelyek már most is az Iszlám Állam ellen harcolnak. A BBC tudósításában megemlíti, hogy a most induló csoportban különleges erők, aknamentesítők, és kiképzők is vannak.

Az amerikai csapatok a kurd erőkkel és szír lázadók csapataival harcolnak az Iszlám Állam fővárosának nevezett Rakkában. Az Egyesült Államok főleg légi erejével vesz részt a háborúban: Irakban és Szíriában is segíti az ISIS ellen harcoló erőket.

Folyik az aleppói mészárlás

Eközben folynak a harcok Szíria legjelentősebb városában, Aleppóban is. Itt ugyan egyáltalán nincs ISIS: Aszád erői orosz segítséggel nyomulnak előre, hogy a várost visszafoglalják a lázadóktól. A szír felkelők által ellenőrzött keleti kerületek ellen az amerikai elnökválasztás után indult erőteljes ostrom. Az eddig Amerika által támogatott felkelőket kiszorították területük 85 százalékáról. A bombázások, vegyi támadások annak ellenére sem álltak le, hogy a városban civilek százezrei élnek. Az ENSZ végül már kétségbe esett hangvételű nyilatkozatban kérte Aszad és Putyin erőit, hogy kíméljék a civileket.

Az utóbbi napokban tízezrek hagyták el otthonaikat a végső leszámolásként beharangozott ostrom miatt. Az ENSZ szerint azonban még mindig 100 ezrek élnek az ostromlott városrészekben, víz, élelmiszer, és orvosi ellátás nélkül. A kórházakat az orosz és szír gépek ugyanis szisztematikusan lebombázták.

Tárgyalnak, de minek

Szombaton Párizsban találkoznak az EU és az Egyesült Államok külügyminiszterei, és néhány arab állam képviselője, hogy tárgyaljanak a kritikus helyzetről.

A tárgyalás vélhetően nem fogja megfordítani az eseményeket, amit jelez az amerikai külügyminiszter kifakadása: "Tudom, hogy mindenki unja ezeket a tárgyalásokat, Én is unom ezeket a tárgyalásokat. De mit tegyek? Menjek haza, és töltsek egy szép hétvégét Massachusettsben, miközben emberek halnak meg?"

Moszulban házról házra harcolnak

Eközben folyik a harc az Iszlám Állam iraki fővárosa, Moszul ellen is. Az iraki erők lassabban haladnak, mint ahogy gondolták: az október közepén kezdődött offenzíva során csupán a város 30 százalékát foglalták vissza, írja a CNN

Nehéz eldönteni, mi durvább, az ISIS vagy az ostrom ellenük

Az ostrom kezdetén még azzal számoltak, hogy az év végére visszafoglalják a várost, a kilátások azonban romlottak. Mára a katonai vezetők már nem beszélnek a győzelem időpontjáról. Az Index helyszínre küldött tudósítójának a városból kiszököttek elmondták, hogy becslésük szerint minimum fél év lesz visszafoglalni Moszult. Egyesek azonban évekig elhúzódó harcokról beszélnek.

A terroristák ugyanis a sűrűn lakott részekben barikádozták el magukat, így a hadsereg nehezen tud előrehaladni. De nem könnyű a védekezés az Iszlám Állam harcosainak harcmodora ellen sem. Olvassa el cikkünket, amiben a szemtanúk mondják el, mitől lehetnek ilyen erős a terroristák.

Amerika szövetségesei lebeszélnék Tumpot

Eközben egy másik, láthatatlan harc is folyik, zárt ajtók mögött. Az Egyesült Államok szövetségesei igyekeznek lebeszélni Trumpot a beharangozott közel-keleti politikájáról. A Reuters szerint a nyugati diplomaták szerint nem jó ötlet szövetséget kötni az oroszokkal, és támogatni az Aszad-rezsimet. A névtelenséget kérő források szerint ez nem oldaná meg az Iszlám Állam problémáját.

"Az új adminisztráció azt mondja, hogy az Iszlám Állam felszámolása a legfőbb feladata, mi viszont azt mondjuk, hogy politikai megoldás nélkül az ilyen megközelítés értelmetlen, mivel az extremizmus újabb formái fognak megszületni" - mondta egy francia diplomata a Reutersnak.

Hasonló véleményen volt a brit titkosszolgálat vezetője is. Alex Younger szerint "nem lehetünk biztonságban a Szíriából érkező erőkkel szemben, ha nem lesz vége a polgárháborúnak. Az pedig csak úgy következhet be, ha olyan megoldás születik, amely nem csak egy kisebbségnek, és nemzetközi támogatóinak érdekeit tükrözi." - utalt az MI6 vezetője Aszadra és az oroszokra,

Trump megoldási javaslata az ügyre ennél egyébként kevésbé szofisztikált.

A szart is kibombázzuk az ISIS-ból

- nyilatkozta a kérdésről.

(Borítókép: John Kerry amerikai külügyminiszter és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a Szíriáról szóló tanácskozáson Párizsban, 2016. december 10-én. Fotó: AFP  / POOL / Thibault Camus)

Rovatok