Index Vakbarát Hírportál

Kegyelmet kér Kerry az aleppói felkelőknek

2016. december 10., szombat 18:40

A felkelőkkel szembeni irgalomra szólította fel John Kerry az Aleppó visszaszerzésében láthatóan egyre előrébb haladó Bassar Aszadot és a szíriai elnököt támogató Oroszországot. Az egykor legnagyobb szíriai városból lassan kiszorulnak az elnök és az Iszlám Állam ellen egyaránt harcoló, nyugati támogatást élvező felkelők. Aleppó visszaszerzésével teljesülhet Aszad és a Kreml egyik legfontosabb katonai célja. Ez viszont újabb menekülthullámot is elindíthat az egykor kétmilliós városból.

Orosz források szerint a felkelők kezén lévő negyedekből 50 ezer ember menekült el az utóbbi két napban – igaz, erre döntően Aszad erőinek légi csapásai és rakétatámadásai kényszerítették őket. Moszkva arról számolt be, hogy már a véros 93 százalékát ellenőrzi Aszad, az elmúlt napokban ezer felkelő tette le a fegyvert – írta a BBC.

Kerry Párizsban találkozott az EU és néhány arab ország képviselőjével, hogy megvitassák a szíriai helyzetet. A héten elmaradt Moszkva és Washington tervezett találkozója, az orosz fél szerint azért, mert az Egyesült Államok visszavonta korábbi – Moszkva által nem részletezett – javaslatát, amely jó  kiindulási alap lett volna. Ugyanakkor Moszkva már fél tucat alkalommal – legutóbb hétfőn – vétózta meg az ENSZ BT-ben azt a határozatot, amely egyhetes tűzszünetet biztosított volna, utat adva a humanitárius konvojoknak a városban lévő,legalább százezer ember megsegítésére.

Rovatok