Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem tudni, mi lesz az olasz népszavazás után

2016. december 10., szombat 21:01

Gondolkodási időt kért Sergio Mattarella olasz államfő a parlamenti pártokkal szombat este lezárult konzultációk végén, és az ígérte, mielőbb bejelenti, milyen megoldást talált a december 4-i alkotmányos népszavazás bukása óta tartó kormányválságra – írja az MTI.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, még mindig nem tudni, ki lesz Olaszország kormányfője, miután az előző miniszterelnök, Matteo Renzi lemondott a népszavazás bukása után. Viszont ha igazak az olasz sajtóértesülések, akkor a jövő hét elejére már tudni fogjuk, hogy kit jelöl Mattarella a kormányfői posztra.

Ami biztos, hogy előre hozott választásokat nem akar kiírni. Nyilatkozatában ugyanis azt hangsúlyozta, hogy egységes olasz választási rendszer hiányában jelenleg lehetetlen új parlamenti választásokat tartani. Ez alapján valószínűleg technokrata kormány jöhet, és egyelőre nem kell attól tartani, hogy hatalomra jut az euroszkeptikus populista 5 Csillag Mozgalom.

Az olasz sajtó találgatásai szerint Sergio Mattarella a balközép Demokrata Párt (PD) vezette jelenlegi kormánytöbbséggel képzeli a folytatást, a lemondott Matteo Renzi helyett egy új miniszterelnökkel. Sajtóinformációk szerint a PD három nevet javasolt Sergio Mattarellának, közöttük a legesélyesebbnek tűnő Paolo Gentiloni külügyminiszterét.

Eközben a Reuters arról írt, hogy forrásai szerint az Európai Központi Bank nem engedélyezte a harmadik legnagyobb olasz pénzintézetnek, a nagy bajban lévő Monte dei Paschi di Sienának (MPS), hogy haladékot kapjon a feltőkésítésre. Az MPS két másik banktól, a JPMorgantól és a Mediobancától akart szerezni 5 milliárd euró tőkét, de a két bank vonakodik, ezért kértek haladékot.

A Reuters értesülései szerint a haladék megtagadása miatt most állami bankmentés jöhet, az olasz állam 4-ről 40 százalékra növelheti részesedését a bankban, kisbefektetőktől vásárolna fel kötvényeket, amit részvénnyé váltana.  A piacok egyébként egyelőre nem pánikolnak, de az MPS a tőzsdén 10 százalékot esett pénteken a hírekre, szóval még elég kiszámíthatatlan a helyzet. 

Rovatok