Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó erős és politikailag inkorrekt EU-t akar

2016. december 10., szombat 12:21

Az Európai Uniónak vissza kell nyernie a versenyképességét, meg kell tudnia védenie magát és le kell számolnia a politikai korrektséggel - többek mondta el Szijjártó Péter külügyminiszter a Die Presse nevű osztrák lapnak adott, szombaton megjelent interjújában. A politikai korrektség  a miniszter szerint különösen rossz dolog, ha a problémákat nem valójukban mutatják be, hiszen így nem is találni rájuk megfelelő válaszokat. Szerencsére a polkorrektség ideje le is járt, Szijjártó szerint ebből lett elege az amerikai és európai választóknak. 

Amikor az újságíró arról kérdezte Szijjártót, hogy Magyarország "különutassága" és a menekültek be nem fogadása elutasítása gyengíti-e az uniót, a miniszter azt mondta,  Magyarország a jó oldalon állt a kérdésben, mert a visegrádi országokkal együtt elsőként adtak választ a migrációs krízisre (hogy a magyar állam hogy is kezeli az ide érkező migránsokat, arról itt írtunk bővebben).

Arra az újságírói felvetésre, miszerint a Brexit és a jobboldali populista pártok előretörése a migráció következménye-e, Szijjártó úgy válaszolt, hogy az európai intézmények nem figyeltek eléggé arra, mi foglalkoztatja az embereket. Úgy vélte, csődöt mondott az a nézet, hogy egyre több jogkört kell Brüsszelnek adni. Meglátása szerint ha a kihívásokra válaszok érkeztek, akkor azok biztosan nem a közösségtől, hanem a tagállamoktól jöttek. Aláhúzta: csak erős tagállamok tudnak erős Európai Uniót teremteni. 

Szijjártó Péter antidemokratikusnak és hibásnak nevezte, hogy az amerikai külpolitika a liberalizmus leple alatt megpróbál más országokat "kioktatni". Indoklása szerint

a magyar kormánynak nincsenek ellenére a liberális értékek, csak a "demokrácia exportja".

A miniszter szerint ugyanis ami az Egyesült Államokban működik, az nem biztos, hogy Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában vagy Afrikában is működni fog. (Legutóbb amúgy azzal kapcsolatban fejezte ki aggodalmát az Egyesült Államok kormánya, hogy a magyar bíróság terrorizmus vádjával 10 év fegyházbüntetésre ítélte a Röszkénél tavaly ősszel megafonba beszélő és köveket dobáló Ahmed H.-t, amin Szijjártó nagyon fel is háborodott.)

Szijjártó szerint az Egyesült Államok kormánya 2010 óta, vagy ahogy a miniszter mondta, Magyarország "átalakítása" óta komoly politikai nyomás alatt tartotta a magyar kormányt. Ennek viszont Trump elnöksége alatt vége lehet, ráadásul vele a migráció kérdésében is egyet ért a magyar kormány, úgyhogy a védelmi és gazdasági kérdések mellett végre a politikaiakban is egyetérthet majd a magyar és amerikai kormány. 

Rovatok