Index Vakbarát Hírportál

Kiverték az Iszlám Államot Palmürából

2016. december 11., vasárnap 09:06

Vasárnap hajnalban kivonultak Palmürából az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái, akik az orosz légierő könyörtelen támadásai miatt alig egy napig tudták tartani a Szíria középső részén fekvő történelmi várost, írta az MTI. A dzsihadisták közül sokan meghaltak.

Az orosz légierő könyörtelen éjszakai csapásai miatt az IÁ arra kényszerült, hogy mindössze néhány óra után hajnalban kivonuljon a városból

- mondta el a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű aktivistahálózat igazgatója, Rami Abdel Rahman.

Az Iszlám Állam szélsőségesei 2015 májusában foglalták el először Palmürát, ahonnan csak idén márciusban sikerült kifüstölnie őket a kormányerőknek az oroszok légi támogatásával. Az IÁ ezalatt számos olyan egyedülálló, nagyjából 2 ezer éves ókori műemléket megsemmisített, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szerepeltek.

A szélsőségesek csütörtökön újabb offenzívát indítottak a gázmezők közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bíró város megszerzéséért, amelynek nagy részét szombatra el is foglalták.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja vasárnap délután már új bejelentést tett, és azt mondták, hogy az IÁ visszatért a városba, megint átvette ott az irányítást.  

Rovatok