Index Vakbarát Hírportál

Ez az igazi demokrácia: mindenki nyert a macedón választásokon

2016. december 12., hétfő 06:20

A kormányon lévő, jobbközép Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO - DPMNE) és az ellenzékben lévő, balközép szociáldemokraták egyaránt bejelentették győzelmüket vasárnap éjszaka a balkáni országban tartott parlamenti választáson.

Ismét győztünk. Ma este, december 11-én a VMRO sorban tizedszer nyert. Tíz-nulla

- mondta Vlatko Grojcev, a párt egyik vezetője a csoport kampányközpontjában.

Nem sokkal később Zoran Zaev, a Macedóniai Szociáldemokrata Unió vezetője is kijelentette: ők nyerték a választást.

Mi vagyunk a győztesek. Még várjuk a végleges eredményt, de a jelenlegi állás szerint az ellenzéknek eggyel több képviselője lesz, és bármilyen változás csak nekünk kedvezhet

- jelentette ki Zaev.

A szkopjei parlament 123 képviselőjére 1,8 millió választópolgár adhatta le voksát. A részvétel 60,38 százalékos volt. Exit poll felmérés nem készült.

De akkor most ki nyert? A kormánypárt. 

A szavazatok csaknem teljes összesítése után hétfő hajnalban az eredmények a jobbközép kormánypárt előnyét mutatják.

A választásokat két évvel előre kellett hozni, miután az országot politikai válság bénította meg, mert az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy húszezer embert, politikusokat, bírákat, újságírókat, rendőri és vallási vezetőket hallgattak le. Nikola Gruevszki kormányfő viszont azzal vádolta meg az ellenzéket és személyesen Zaevet, hogy puccsot készített elő, és ő felelős a politikai válságért.

Zaev válaszul hangfelvételeket hozott nyilvánosságra, melyek szerinte a kormány korruptságát bizonyítják, s arról tanúskodnak, hogy az ország vezetése több millió dollár közpénzt tulajdonított el, kozmetikázta a választási eredményeket, és politikai ellenfelei ellen használta fel az igazságszolgáltatást. A kormány szerint külföldi kémek készítették a felvételeket.

Rovatok