Index Vakbarát Hírportál

Azt tudta, hogy Spanyolország Hitler miatt nincs a greenwichi időzónában?

2016. december 13., kedd 12:51

A spanyol kormány elhatározta, hogy visszafordítja az idő kerekét, írja a Guardian. Egy órával kellene visszaállítani az órát, így 1942 után ismét a greenwichi időzónába tartoznának, oda, ahová földrajzilag is valók. Ezzel ugyanúgy járnának az órák Lisszabonban, Londonban, Dublinban, mint Madridban.

És hogy miért nincs így, pedig – elég egy pillantást vetni a térképre – így kellene lennie? 1942-ben a spanyolok diktátora, Franco tábornok Hitler iránti szimpátiáját fejezte ki azzal, hogy ugyanarra az időzónára álltak át, amiben a németek voltak. Ennek eredménye, hogy Spanyolországban kicsit nehezebben indul a nap, hiszen reggel 7-kor még sötét van, este 9-kor viszont süt a nap.

A jelenlegi helyzet visszásságáról ezt írja egy tanulmányában Éltető Andrea, az MTA KRTK VGI tudományos főmunkatársa:

A spanyol étkezési szokások ugyanakkor maradtak a Nap járásához igazodva, tehát 14-15 óra körül ebédelnek, hosszú ebédszünet után, 17 órakor kezdődik a délutáni műszak és este 21-22 óra körül vacsoráznak. Viszont másnap a munkanap nem 10-11-kor kezdődik, hanem 9-kor. Tehát a spanyolok keveset alszanak napközben, fáradtabbak, kicsi a termelékenység és sok a baleset.

Ennek vethet most véget a kormány terve. Ahogy Fátima Báñez spanyol munkaügyi miniszter fogalmazott: „Azt akarjuk, hogy este 6 órakor véget érjen a munkanap, ezért tárgyalunk a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel.”

Az időzónaváltást a konzervatív néppárti Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, valamint a második legnagyobb erő, a spanyol szocialisták is támogatják.

Rovatok