Index Vakbarát Hírportál

Észak-afrikai névvel kisebb az esély az állásra Franciaországban

2016. december 13., kedd 10:11

Négy hónapon keresztül vizsgálta a francia munkaügyi minisztérium, hogy mennyire diszkriminálják a vállalkozások az észak-afrikai nevű munkakeresőket, írja a local.fr.

Hat városban teszteltek negyven céget. Háromezer jelentkezést küldtek el ezerötszáz álláshelyre. Minden egyes helyre ketten pályáztak: a társadalmi háttér, a munkahelyi tapasztalat, a képzettség hasonló volt, egyetlen különbség volt: a jelentkező neve. Egyikük hagyományos francia, másikuk észak-afrikai nevet viselt, de értelemszerűen mindketten francia állampolgárok voltak.

A jelentés szerint a negyven cégből 12 diszkriminált a név hangzása miatt. A tradicionális francia nevet viselők 47 százalékát hívták be interjúra szemben az észak-afrikai hangzású nevet viselők 36 százalékával.

A kormány szerint a minta túlságosan kicsi volt ahhoz, hogy arra a francia cégek általános gyakorlatára lehessen következtetni. Ezzel együtt a munkaügyi miniszter szerint – Myriam El Khomrinak hívják, Rabatban született, apja marokkói, anyja brit – a vizsgálat ékesen bizonyítja, hogy létezik egyenlőtlenség a munkaerőpiacon.

Manuel Valls, aki a napokban mondott le a miniszterelnökségről, mert a szocialisták elnökjelöltje akar lenni a tavaszi elnökválasztáson, kampányának várhatóan egyik hangsúlyos eleme lesz "a területi, szociális és etnikai apartheid" felszámolása.

Rovatok