Index Vakbarát Hírportál

Félnek a németek az orosz befolyásolástól

2016. december 13., kedd 11:51

A parlamenti választásokhoz közeledve egyre nő a média manipulációjától való félelem a német kormánypárti politikusok körében, akik közül többen sürgették az álhírek terjesztőinek büntethetőségét, írja az MTI.

Kiemelt szigorúsággal kezelné azokat az álhíreket, amelyek a választási kampányt akarják befolyásolni Ansgar Heveling, a CDU politikusa és a Bundestag belügyi bizottságának elnöke. Heveling azzal gyanúsítja Moszkvát, hogy a német közvélemény befolyásolására készül a 2017-es parlamenti választások előtt. Mint mondta,

Oroszországnak az az érdeke, hogy megossza és elbizonytalanítsa társadalmunkat. Nagy a veszély.

A koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője, Thomas Oppermann szerint a helyzet súlyosságához fognak igazodni a jogi keretek.

A kitalált hírek, az összeesküvés-elméletek, a gyűlölet és az uszítás elleni harcban a koalíció következetesen ki fogja meríteni a fennálló jogi kereteket, és szükség esetén szigorítani fog azokon

- mondta Oppermann, aki kötelezné a Facebookot, hogy azonnal törölje az álhíreket, illetve tegyen közzé helyreigazítást.

Az SPD hétfőn a többi pártot is felszólította, hogy sorakozzanak fel a kormánykoalíció mögött az álhírek elleni harcban, és ne használják fel politikai előny kovácsolására az információk valódiságával kapcsolatos kételyek keltését.

Rovatok