Index Vakbarát Hírportál

Súlyosabb büntetést kapott az osztrák gyereket megerőszakoló iraki menekült

2016. december 14., szerda 17:13

Az újratárgyalás során súlyosbították annak az iraki férfinek a büntetését, aki 2015-ben megerőszakolt egy 10 éves kisfiút. A bűncselekmény elkövetése idején 20 éves Amir ügyében az osztrák legfelsőbb bíróság azért rendelte el az újratárgyalást, mivel az elsőfokú bíróság nem bizonyosodott meg arról, hogy a férfi vajon azt hitte-e, hogy a fiú beleegyezik az aktusba, és hogy a vádlottnak szándékában állt-e a fiú akarata ellen cselekedni.

Ezt a döntést a menekültellenesség hevében sok lap - Magyarországon is - úgy értelmezte, hogy a vádlottat "felmentették", "megúszta". Azonban Amir előzetes letartóztatásban maradt, a kedden hozott új ítéletet követően pedig 6 helyett 7 évet kell börtönben ülnie, és a 4700 eurós pénzbüntetése is 5000 euróra emelkedett.

Az Ausztriába frissen érkezett Amir 2015 decemberében, egy integrációt elősegítő uszodalátogatás alkalmával követte el az erőszakot a uszoda vécéjében, majd mintha mi sem történt volna, visszament ugrálni a trambulinra. A gyerek az úszómesternek jelentette, mi történt vele, ő hívta ki a rendőröket, akik a medence szélén tartóztatták le Amirt. Az iraki férfi kihallgátásán azzal védekezett, hogy

szexuális vészhelyzet volt, mivel négy hónapja nem volt szexuális kapcsolata

Áldozata - édesanyja bírósági vallomása alapján - még mindig poszttraumás stressztől szenved. Amir védői azzal próbáltak az enyhítés mellett érvelni, hogy védencük - aki Irakban taxisofőrként dolgozott - maga is fiatal, ráadásul büntetlen előéletű.

Rovatok