Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe kerülhet a dán-kurd nő, aki az ISIS ellen harcolt

2016. december 14., szerda 20:35

A 23 éves dán-kurd Joanna Palani először tavaly októberben került a hírekbe, amikor a dán rendőrség elkobozta az útlevelét egy 2015 március óta érvényes törvényre hivatkozva, ami megtiltja állampolgárainak, hogy harcoljanak a Közel-Keleten.

A törvényt elsősorban azért hozták, hogy megelőzzék, hogy dán állampolgárok az ISIS oldalán harcoljanak. Az skandináv országba háromévesen menekültként érkezett Palani viszont a pesmergák oldalán harcolt 2015-ben, akiket több nyugati ország, többek között Dánia is támogat, valamint kiképzésükben is segítséget nyújt. A törvényt viszont azért alkalmazták rajta is, mert neve összefüggésbe került a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) által támogatott YPG fegyveres alakulattal is, amely Európában és az Egyesült Államokban is terrorszervezetként van számon tartva.

A 23 éves dán-kurd nő tavaly áprilisban tett ki facebookra egy fotót, amin a többi pesmerga harcossal pózol. Nem sokkal később visszatért Dániába egy rövid pihenőre, viszont a dán rendőrség bevonta az útlevelét, és egy év kiutazási tilalommal büntette. Palani ennek ellenére idén nyáron mégis Katarba utazott. Arról nincs hivatalos információ, hogy mivel töltötte kint az idejét, de miután a teljes dán sajtót többször körbeturnézta nyilatkozataival, nehéz arra gondolni, hogy ezúttal csak azért ment, hogy lazítson egyet a tengerparton. 

A nő egy hete előzetes letartóztatásban van, és december 20.-án tárgyalják ismét az ügyét és a vád a kiutazási tilalom megszegése, amit értelemszerűen akkor is megszegett, ha nem harcolni ment Katarba. Ügyvédje szerint akár hat hónapos börtönbüntetést is kiszabhatnak védencére. (via thelocal.dk)

Rovatok