Index Vakbarát Hírportál

"Elnök akar lenni": Trumpot megfigyelte a csehszlovák állambiztonság

2016. december 15., csütörtök 20:10

A csehszlovák állambiztonság a hetvenes és nyolcvanas években hosszasan dolgozott Donald Trumpra és cseh feleségére – derül ki most előásott dokumentumokból. A kommunista titkosszolgálat szerint Trump már ekkor magabiztosan készült arra, hogy induljon az amerikai elnökválasztáson.

A csehszlovák érdeklődés mindenekelőtt Trump első feleségének szólt: a divatmodell Ivana Zelníčková ugyan a cseh Rákosiról elnevezett Gottwaldowban született, de a hetvenes évek elején kivándorolt Észak-Amerikába, majd 1977-ben összeházasodott az akkor már menő ingatlanvállalkozó Trumppal.

A most a német Bildben megjelentett csehszlovák állambiztonsági jelentés részletesen foglalkozott a pár házassági szerződésével. Arról írtak, hogy Trump három gyereket akart (össze is jött), és hogy a megállapodás szerint a felesége egymillió dollárt kapna válás esetén – a pár végül 1990-ben vált el.

Politikailag érdekesebb, hogy a cseh állambiztonságiak szerint Trump már ekkor „jó személyes kapcsolatot ápolt az amerikai elnökökkel”. Arra is kitértek, hogy információik szerint cége harminc éves adómentességet kapott.

1988-ban már arról írtak, hogy Trump szeretne elnökjelölt lenne az 1996-os választáson, sőt, a jelentés szerint magabiztosan azt mondta, nyerne is.

A titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta Ivana Trump Csehszlovákiában maradt apját is, lehallgatták a telefonját, felbontották az Amerikából kapott leveleit, és amikor a Trump-gyerekek meglátogatták a nagyapjukat, őket is megfigyelték.

Rovatok