Index Vakbarát Hírportál

Minden a helyén: a diktátor meggondolta magát, mégis marad egymilliárd évig

2016. december 15., csütörtök 21:35

A dolgok rendje helyreállt, Nyugat-Afrikában sem forrón eszik a kását, illetve Kövér Lászlóval Tamás Gáspár Miklóssal szólva, afrikai törpediktátor kutyából nem lesz ripsz-ropsz demokratikus szalonna: miután két hete a világ megrökönyödésére a kőkemény gambiai diktátor hajlandónak látszott elfogadni választási vereségét, most meggondolta magát, és már eszébe sincs békésen átadni a hatalmat.

A bő húsz éve puccsal hatalomra került Yahya Jammeh viselt dolgairól már írtunk a csodálatos gyógyító képességeitől a mindent behálózó titkosszolgálaton át az Allah segedelmével egymilliárd évig tervezett uralkodásáig ezt-azt, de az afrikai mércével is extrém exhibicionistának számító diktátor pályafutásának idáig mégis csak az volt a legváratlanabb fordulata, hogy a december elsejei elnökválasztás után hajlandónak mutatkozott önként megválni a székétől. Az egy dolog, hogy kikapott, de hogy ezt a választási bizottság be is jelenthette, ő pedig első lendületből el is ismerje az eredményt, az olyan fordulat volt, ami meghaladta a politikai elemzők szokásos magyarázóképességét.

Nos, felesleges volt erőlködni: Jammeh két hét alatt meggondolta magát. Most televíziós beszédben állt ki népe elé, melyben a választási bizottságot kárhoztatta és új választást helyezett kilátásba, melyet immáron rendes istenfélő emberek fognak szervezni ígérete szerint. Ha még nem láttak esetleg gambiai adást, itt a legjobb alkalom, hogy pótolják ezt a hiányosságot:

Az újabb fordulat miatt országon belül és kívül is tiltakoznak, az Afrikai Unió vezetői szerint a vereség korábbi elismerése után ez a mostani ácsi már késő bánat és semmisnek tekintendő. Gambiában eközben éleződik a feszültség, a hírek szerint a katonai vezetésben is mozgolódás van, az utcákon pedig mindenféle protestálást betiltottak, igaz, egyelőre még nem egymilliárd évre, csak ideiglenesen.

Rovatok