Index Vakbarát Hírportál

Orbán leszalonpubizta Brüsszelt

2016. december 16., péntek 12:02 | aznap frissítve

Egy közjáték előzte meg Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóját. A kormányfő beszámolójáról Havasi Bertalan kiküldte a Népszabadság továbbra is akkreditált, szabadúszóként dolgozó újságíróját. Csak egyetlen újságíró tiltakozott a lépés ellen. Orbán kommunikációs vezetője szerint kicsi lenne a terem, ha minden blog szerzőjét meghívnák. 

Ön lát itt helyproblémát? – kérdezte Klubrádió tudósítója. Orbán közölte: megfontolja a javaslatot.

A kormányfő az EU kormányfőit, államfőit tömörítő Európa Tanács üléséről elmondta:

Brüsszel miatt lépnek le Magyarországról a menedékkérők

„A szlovák elnökség kiváló munkát végzett, keresték a kompromisszumot, ha nem találták meg, az nem rajtuk múlt. Két összeegyeztethetetlen állás volt az asztalon, ez az igazság.” – mondta az kvótaügyet illetően Orbán, aki odaszúrt Angela Merkelnek is: „a német kormány és a magyar nép” véleménye ütközött, hiszen egyedül Magyarországon kérdezték meg a választókat a kvótát illetően, így csak itt ismert a társadalom véleménye, miszerint a menekültek szétosztásáról az országoknak, nem Brüsszelnek kell döntenie. 

Orbán elmondta, hiába kezdeményezte, hogy a hatóság döntéséig őrizet alatt tarthassa azokat a menedékkérőket, akik fellebbeztek a menekültkérelem elutasítása ellen. " HA az EU nem tiltaná meg, hogy akik kérelmét elutasítottuk, de fellebbez, azt őrizetben hagyhassuk, akkor senki sem mehetne el Magyarországról Nyugatra. Miniszterelnökök tanácsa ezt a kérésemet nem fogadta el. A bírói ítéletig tehát szabadon mozoghatnak a migránsok, de ez Brüsszel felelőssége, ahogy az is, ha ezek az emberek Magyarországról Nyugatra mennek."

Brüsszel "nehezítő politikájával" ellentétben, Orbán nagyra értékelte a V4-ek és Ausztria segítségét a magyar határ déli szakaszának védelmében. Orbán szerint ha Törökországból újabb menekült és migránsáradat indulna, akkor Magyarország kész feltartani az érkezőket.

Pozitívumként értékelte, hogy az EU már nem utasítja el annak a tervét, hogy az EU-n kívül legyenek őrizetet biztosító menekülttáborok, és hasznos az is, hogy tervben van  afrikai országokkal megállapodások kötése a menekültáradat elindulását megelőzendő. Orbán külön javasolta egy Egyiptommal kötendő megállapodás létrehozását is, elmondása szerint itt nem áll jól az EU.

Hosszasan kitért a közös katonai erő létrehozására is, de az európai hadsereg elnevezést tudatosan kerülte, arra hivatkozva, hogy ez a kifejezés a csúcson sem jelent meg. Ugyanakkor egyértelművé tette: ha az EU-nak nincs katonai ereje, akkor katonai veresé jön, ezzel a tehetetlenséggel szembesül Európa Szíriában is, ahol azok döntetnek, akiknek katonai erejük van.

Ukrajna is ezzel kapcsolatban került szóba: Orbán szerint nem csak katonailag, de politikailag sem tud hatni az ukrajnai folyamatokra, külön szomorú, hogy a vízummentességet sem kapta meg az ország. Igaz, errőm már a jövő év elején szavazhat az EP, Orbán azonban úgy vélte, ez találgatás, a biztos az, hogy most az ő javaslatát, amely a vízummentesség azonnali megadásáról szólt, elutasították.

A V4-ek álláspontja Ukrajnát segíti, függetlenül attól, hogy a tagok mit gondolnak az Oroszországgal szembeni politikáról – jelentette ki Orbán, utalva az ezzel kapcsolatos lengyel-magyar – és legalább ennnyire cseh – álláspontok közötti különbségekre.

Rezsiellenes zsúrpubi Brüsszel

Befejezésül a rezsicsökkentésről szólt, amelyet Brüsszel szerinte meg akar tiltani. "Persze nem ilyen primitiv formában, ahogy én ezt most ide löktem", hanem finomabb megfogalmazásban. A rezsicsökkentés brüsszeli zsúrpubi megfogalmazása: energiaunió.

Orbán szerint a fogalmat most tölti csak fel az EU tartalommal, az egyik eleme az volna, hogy megtiltanák az energiahordozók állami árszabályozását – tehát a rezsicsökkentés állami eszközét semmisítenék meg, amit Orbán szerint nem lehet hagyni, mert magyar családok százezreit érintenék közvetlenül.

Az újságírói kérdések végén Havasi ironikusan megjegyezte, nem akarja tiporni a sajtószabadságot, ezért vár, hátha felmerülnek újabb kérdések. Orbán egyetértett, hogy nem jó tiporni a sajtószabadságot. Újabb kérdés azonban már nem merült fel.

Rovatok