Index Vakbarát Hírportál

Megbénulhatnak karácsonykor az angol repterek

2016. december 16., péntek 19:53

Kétnapos sztrájkot tart a földi kiszolgáló személyzet közvetlenül karácsony előtt tizennyolc brit repülőtéren az elégtelennek tartott bérajánlat miatt. A Swissport globális repülőtéri szolgáltató cég a következő három évre összesen 4,65 százalékos béremelést ajánlott dolgozóinak, ez azonban alig tart lépést a várható inflációval. A szakszervezet jelezte, bármikor kész újbóli tárgyalásokra a céggel.

A munkabeszüntetésben 1 500 jegykezelő, csomagkezelő és teheráru-forgalmi alkalmazott venne részt, december 23-ától kezdve 48 órán át.

A tervezett sztrájk a négy legnagyobb londoni repülőteret, azaz

érinti. 

Az akció emellett kiterjed Aberdeen, Belfast, Birmingham, Bristol, Bournemouth, Cardiff, Doncaster, a közép-angliai térséget kiszolgáló East Midlands, a skóciai Edinburgh és Glasgow, valamint Leeds/Bradford, Manchester, Newcastle és Southampton repülőtereire.

Az tapasztalatok szerint december 23-án lesz a legnagyobb forgalom a brit repülőtereken, Heathrow-n például több mint 200 ezer érkező és induló utassal számolnak aznap.

A British Airways légitársaság 4500 utaskísérője is sztrájkba lép december 25-én és 26-án. Az ő munkabeszüntetésük elsősorban a Heathrow repülőteret érinti. A légitársaság a héten 2 százalékos béremelésre tett javaslatot, de ezt az érintett utaskísérők elvetették. A cég közölte, hogy hosszú távú járatainak indulása a sztrájknapokon is biztosított, a Heathrow-ról induló más járatok ügyében pedig készenléti tervet dolgoz ki, amelyet három napon belül ismertet.

Rovatok