Index Vakbarát Hírportál

A brüsszeli karácsonyi vásáron, gyerekekkel akart robbantani az Iszlám Állam

2016. december 17., szombat 11:09

Több mint tíz kiskorút helyeztek zárt intézetbe Belgiumban, mert az Iszlám Állam utasításait követve karácsonyi vásárok ellen készíthettek elő terrortámadást.

A hírszerző szolgálatok szerint netes üzenetekben kapott útmutatás szerint és oktatóvideókon keresztül készítették fel őket a terrortámadásokra. A belga szövetségi ügyészség szerint valószínűleg a karácsonyi vásárokon akarták bevetni a gyerekeket a terrorszervezetek.

Az Iszlám Állam vagy más terrorista csoportok teljes kiképzést adtak a fiataloknak arra, hogy hogyan ölhetnek embert, vagy készíthetnek bombákat. Az ügyészség szerint a terroristák arra számítanak, hogy a kiskorúak könnyebben átjutnak az esetleges biztonsági ellenőrzéseken.

Az amerikai hírszerzés már november végén belgiumi terrortámadás lehetőségére figyelmeztetett, de konkrét fenyegetésről nem volt tudomásuk. A terrortámadások veszélye miatt 2007 óta többször, és az idén sem engedélyezték Brüsszelben a szilveszteri tűzijátékot – írja az MTI.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Rovatok