Index Vakbarát Hírportál

A németek letartóztattak egy kurdokra utazó török kémet

2016. december 17., szombat 10:49

Hamburgban a német hatóságok letartóztattak egy kémkedéssel vádolt török állampolgárt, a gyanú szerint az illető Ankara megbízásából a németországi kurdokra volt ráállítva.

A német szövetségi ügyészség közleménye szerint a pénteken letartóztatott gyanúsított németországi törökök lakóhelyéről, személyes adatairól és politikai tevékenységéről, valamint kurd szervezetekről gyűjtött adatokat.

Korábban Erdogan török elnök azzal vádolta Németországot, hogy a világ egyik legrosszabb terroristafészke, miután Berlin nem adott pozitív választ a júliusi török puccs utáni kiadatási kérelmekre, melyekkel a „gülenista összeesküvőknek” címkézett ellenzékieket akarták hazavinni, hogy elítéljék őket.

Németországban él a világ legnagyobb, hárommilliós török diaszpórája, a németországi kurdok száma 600 és 800 ezer között van a becslések szerint. A török-kurd összecsapások a korábbi tűzszünet összeomlása után tavaly óta újra eszkalálódtak. Legutóbb múlt héten robbantottak a török hatóságok szerint kurd terroristák a Besiktas-stadionnál, a merényletnek 38 halálos áldozata volt. A most szombati, Kayserinél történt újabb támadás elkövetőiről még nincs információ.

Rovatok