Index Vakbarát Hírportál

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök kiakadt az ellenzéken

2016. december 17., szombat 23:43

Botrányosnak nevezte szombaton Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a szejm üléstermébe belépést akadályozó ellenzékiek tetteit - írja az MTI. Az állami tévécsatornán közvetített beszédében Szydlo elmondta: "Az ellenzék lépésének, hogy felfokozott politikai érzületet lobbantson fel (...) semmi köze az ország valós állapotához". "Éppen ellenkezőleg, ennek oka azok tehetetlensége és csalódottsága, akik kikerültek a hatalomból és elképzelésük sincs arról, hogyan tudnák meggyőzni nézeteikről a lengyeleket" - tette hozzá.

A tiltakozás fő oka, hogy januártól szigorú szabályokkal akarják korlátozni a sajtó munkáját a parlamentben. Az ülésterembe csak öt kiválasztott TV-t és néhány újságírót engednének be, más médiumok a helyszínről nem, csak egy zárt médiaközpontból közvetíthetnek,

a kormánypárti képviselőktől a parlamenti folyosón így kérdezni sem tudnának.

A szejm elnöksége azzal indokolta a változást, hogy az aktuális szabályok káoszhoz vezettek. Szeptemberben viszont kiderült, hogy elsősorban azokat a szituációkat akarják elkerülni, amikor az újságírók a kérdéseikkel meglephetik a felkészületlen képviselőket, mert ez rossz fényt vet a honatyákra.

A felháborodást tovább fokozta, hogy a pénteki végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes.

Az ellenzék vezetői napokig tartó kormányellenes tüntetésekre szólítottak fel, és fogadkoztak, hogy továbbra is akadályozni fogják a szejm üléstermébe való belépést. Szombaton több ezren tiltakoztak Varsóban és más lengyel városokban, miután a rendőrség hajnalban feloszlatta a törvényhozás alsóháza épületének bejáratait eltorlaszoló tüntetést.

Pár ezer aktivista a lengyel elnöki palotánál gyűlt össze, követelve az államfő beavatkozását. A tüntetők arra is felszólították az elnököt, hogy tagadja meg néhány vitatott törvény aláírását, köztük a közoktatás rendszerét átalakító jogszabályét. Később a tüntetők tömege a szejm épületéhez vonult.

Rovatok