Index Vakbarát Hírportál

Kína visszaadja az elfogott amerikai drónt

2016. december 17., szombat 21:46

Kína visszaadja az Egyesült Államoknak a haditengerészete által elfogott tengeralattjáró drónt - jelentette be szombaton a pekingi védelmi minisztérium. Kína szerint Washington felfújta a Dél-kínai-tengeren történt incidenst, és ezzel valószínűleg Donald Trump megválasztott amerikai elnök megjegyzésére is utaltak, ami így szólt:

Kína ellopta az amerikai haditengerészet kutató drónját nemzetközi vizeken, kitépte a vízből, és példátlan módon Kínába vitte

- írta Trump szombat reggel a Twitteren. A kutatódrón a tenger sótartalmáról, hőmérsékletéről és tisztaságáról gyűjtött adatokat, és csütörtökön fogta el a kínai haditengerészet egyik hajója. Az incidens a Fülöp-szigeteki Subic-öböltől 90 kilométerre északnyugatra történt.

Kínai azzal magyarázata az elfogást, hogy egy hadihajója azonosítatlan berendezést észlelt, ezért azt kivizsgálták a tengeri hajózás biztonsága érdekében. Csak ezután derült ki, hogy az eszköz amerikai volt.

Ez volt az első olyan eset a történelemben, hogy egy ország elfogta egy másiknak a tengerészeti drónját.

Az amerikai védelmi minisztérium szombaton megerősítette, hogy megállapodás született a kínai féllel a drón visszaadásáról. Az incidens miatt a Pentagon is nyilvános diplomáciai panaszt tett.

Az incidens táplálja azokat az aggodalmakat, hogy Kína növeli katonai jelenlétét és fokozza agresszivitását a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren - írja az MTI.

Rovatok