Index Vakbarát Hírportál

Idén 150 embert végeznek ki Szaúd-Arábiában

2016. december 18., vasárnap 23:21

Szaúd-Arábiában idén 150 vagy annál több embert ítéltek halálra. A kivégzettek száma már az előző évben is kirívóan magas volt. Az emberi jogi szervezet, a Reprieve adatai szerint ezzel Szaúd-Arábia a világ élvonalába került a halálbüntetést alkalmazó országok között. Egy januári napon 47 kivégzést hajtottak végre az országban.

A Reprieve azt is megjegyezte, hogy a kivégzettek magas száma arra utal, hogy az országban több titkos törvényszék is működik, ahol a halálos ítéleteket hozzák. Ezek a bíróságok főleg a kábítószer-kereskedőket, a fiatalkorúakat, illetve a politikai foglyokat ítélik halálra.

Az öbölbeli arab országokban a halálbüntetés bevett ítéletnek számít; ami aggasztónak tűnik, hogy újabban a kivégzés lesz az alapértelmezett büntetés. A Reprieve adatai szerint idén 150 embert végeznek ki; ez alig kevesebb a 2015-ös 158-nál. Ezzel szemben 2014-ben a kivégzettek száma még csak 78 volt.

Az emberi jogi szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a kivégzések száma Szaúd-Arábiában a legmagasabb, egyes államokban, például Kuvaitban csökkentették a halálbüntetés kiszabásának korhatárát. A kivégzettek száma növekedést mutat az úgynevezett állambiztonsági esetekben. Ezeket az ítéleteket főleg a titkos törvényszékek hozzák, elsősorban a másként gondolkodókat, a politikai ellenfeleket, illetve az erőszakos módszerekkel vallomásra bírt személyeket érinti.

Rovatok