Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ várhatóan nem kap miniszteri tárcákat

2016. december 19., hétfő 16:37

A közös kormányzásról írt alá koalíciós megállapodást hétfőn a romániai választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE). Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Calin Popescu Tariceanu az ALDE társelnöke a megállapodás aláírása után elmondta: a koalíció közös kormányfőjelöltjére a PSD tesz javaslatot, és – bár Klaus Iohannis külön-külön hívta őket egyeztetni – közösen akarnak megjelenni az államfő által szerdára meghirdetett kormányalakítási konzultáción, írta az MTI.

A négy évre szóló szerződés szerint a koalíciós pártok parlamenti súlyuk arányában vesznek részt a leendő kormányban. A két párt a teljes kormányzati intézményrendszerben és annak megyei kirendeltségeinél ugyanolyan arányban fog osztozni a tisztségeken. A megállapodás csak általánosságban beszél a parlamenti tisztségekről, de a bukaresti sajtó tudni véli, hogy az ALDE megtarthatja a szenátus elnöki tisztségét Tariceanu számára, míg a képviselőház élére a PSD jelöl elnököt, vélhetően Dragnea személyében.

Dragnea megerősítette múlt heti bejelentését, miszerint parlamenti együttműködést ajánlanak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ). Ez azt jelentheti, hogy az RMDSZ nem kap miniszteri tárcákat, de parlamenti támogatása fejében elérheti, hogy egyes törvénykezdeményezéseit a PSD-ALDE koalíció támogassa, vagy legalábbis a koalíciós pártok figyelembe vegyék a magyar érdekképviselet javaslatait a kormányzati projektek kidolgozásánál. Dragnea a hétfői sajtóértekezleten nem részletezte, milyen megállapodást ajánlanak az RMDSZ-nek, csak annyit mondott: ha sikerült megegyezniük, írásba foglalják a megállapodás részleteit.

Klaus Iohannis államfő keddre hívta össze a december 11-én megválasztott új román parlament alakuló ülését, szerdára és csütörtökre pedig kormányalakítási konzultációra hívta a parlamenti pártokat törvényhozási súlyuk sorrendjében. A PSD-nek 221, az ALDE-nak 29, az RMDSZ-nek 30 törvényhozója van a 465 tagú kétkamarás parlamentben. A kormány beiktatásához és a sarkalatos törvények elfogadásához minősített többségre, vagyis 233 szavazatra van szükség.

Rovatok