Index Vakbarát Hírportál

A Hezbollah elfoglalta Aleppó utolsó negyedét is

2016. december 20., kedd 15:45 | aznap frissítve

A szíriai hadsereg kedden bevonul Kelet-Aleppó utolsó, még felkelők kezén lévő körzetébe, és hangosbeszélőkön keresztül szólítja fel az ott maradt fegyvereseket, hogy "mielőbb" hagyják el a területet - jelentette a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet ellenőrzése alatt álló katonai médium.

A jelentés szerint a szíriai hadsereg keddi műveletével az egész észak-szíriai város visszakerül a damaszkuszi kormány ellenőrzése alá.

37 ezren elmenekültek, de sokan maradtak

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kedden közölte, hogy a felügyelete alatt 25 ezren hagyták el azt az aleppói övezetet, amelyet egy Ankara és Moszkva közvetítésével tető alá hozott megállapodás értelmében gyakorlatilag feladtak a felkelők. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) beszámolója szerint eddig mintegy 15 ezer ember, közöttük 5 ezer ellenzéki harcos távozott.

A török külügyminiszter kedd este pedig 37 500 evakuáltról írt Twitterén. Mevlut Cavusoglu szerint szerdáig véget ér a kitelepítés, idézte a CNN

Azt nem tudni, hányan maradtak még az érintett városrészben, az ICRC szerint még több ezren.

Mindeközben hasonló művelet zajlik a zajlik a lázadók által uralt Idlib tartományban, az ellenkező irányba. Fuaa and Kafraja falvakból 750 síitát költöztettek ki.

Az ENSZ megfigyelőket küld

A szír kormány hangosbeszélőkön figyelmezteti a negyedben maradtakat, hogy hagyják el a területet, mert hamarosan megkezdődik a "terroristaellenes akció", ahogy ők nevezik a műveletet.

Az ENSZ kedden közölte: engedélyt kapott a szíriai kormánytól arra, hogy további 20 munkatársát a szíriai fővárosból Aleppóba küldje, amivel majdnem megháromszorozódik az észak-szíriai városban az evakuálásokat ellenőrző nemzetközi megfigyelők száma.

A világszervezet Biztonsági Tanácsa hétfőn egyhangúlag elfogadta a kelet-aleppói evakuálás ellenőrzéséről szóló határozattervezetet, amelynek értelmében nemzetközi megfigyelőket küldenek a kimenekítési folyamat felügyeletére és a városrészben maradt civilek védelmének biztosítására.

Oroszország tovább szervezi Szíriát

Oroszország, Törökország és Irán támogatja a szíriai béketárgyalások felélesztését - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután kedden Moszkvában tárgyalást folytatott török és iráni hivatalos partnerével.

A három külügyminiszter közös sajtóértekezletén Lavrov közölte, hogy a három ország támogatja Szíria területi épségének fenntartását, és egyben kész elősegíteni a szíriai kormány és ellenzék közötti megegyezést. Elmondta: Nurszultan Nazarbajev kazah elnök felajánlotta, hogy az új szíriai béketárgyalások házigazdája országa legyen.

Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-török-iráni összefogás a leghatékonyabb együttműködési formának bizonyult a szíriai válság kezelésének terén.

Rovatok