Index Vakbarát Hírportál

Fellángolt a harc az ukránok és az orosz szeparatisták közt

2016. december 20., kedd 16:52 | aznap frissítve

Vasárnap óta újra fellángoltak a harcok Ukrajna szakadár területeinek határán. A Donyeckhez közeli Szvitlodarszk térségében összecsaptak az orosz támogatottságú lázadók az ukrán hadsereg erőivel, két napig ágyúztak és rakétáztak, írja a Washington Post

A harcok során meghalt öt katona, 16-an pedig megsebesültek, nyilatkozta az ukrán hadsereg szóvivője, Andrij Lisenkó. Az oroszpárti fegyveresek megkíséreltek áttörni a kormányerők vonalain. Ők Lisenkó szerint 50 fős veszteséget szenvedtek, amit azonban független forrás nem erősített meg.

A lap által idézett, névtelenséget kérő helyi lakos szerint ugyanakkor összecsapás nem is volt, csak a szokásos lövöldözés ment a két oldalról. A Censor.net megszólaltatott egy ukrán katonai forrást, amely szerint négy áldozat testét nem kérték vissza a szeparatisták, ami arra enged következtetni:

hogy orosz katonák, vagy orosz állampolgárok harcoltak a szeparatisták oldalán.

.

Az összecsapás miatt Szvitlodarszk lakói a pincébe kényszerültek éjszakára. Szenvedéseiket fokozta, hogy éjjel megszűnt a gáz- és áramszolgáltatás, és csak éjfél után állították helyre a rendszert. 

A jelentések szerint az ágyúzás hétfőn is folytatódott. Öt hónapja nem voltak ilyen heves összecsapások a környéken.

Az amerikai fegyverek szétesnek

A front két éve befagyott ezen a területen. A Luhanszki népi demokratikus köztársaság és a Donyecki népi demokratikus köztársaság nevű nem létező országok közé szorult  ukrán irányítású terület környéke ember által nem járt terület, köszönhetően annak, hogy a környéket elaknásították.

A háborúskodásnak elvileg véget vetett a minszki békemegállapodás, amelyet azonban nem nagyon tartanak be a felek. Nem szerelték le azokat a nehézfegyvereket, amelyekkel most is lövöldöztek, és ha alacsony szinten, de folyamatos a fegyveres konfliktus.

A helyzetet nehezíti, hogy Oroszország fegyverekkel és harcosokkal támogatja a szeparatistákat. Európa és Amerika kiképzések mellett nem életellenes felszerelést biztosít az ukrán katonaságnak. A Washington Post korábbi cikkéből azonban kiderült, hogy az ideszállított amerikai fegyverek egy része régi, már használatból kivont eszköz: a páncélozott autók például néhány 100 kilométer után szétestek.

Rovatok