Index Vakbarát Hírportál

Szólt a karácsonyi zene, és hallottunk egy hatalmas csattanást

2016. december 20., kedd 13:30

Összetört üveg, felborult bódék alá szorult emberek, mindenhol vörös folyadék, amiről eldönthetetlen, hogy a karácsonyi forralt bor vagy vér. Ezeket látták a kamiontól pár méterre álló szemtanúk Berlinben.

„Az emberek iszogattak, ment a karácsonyi zene, égtek a karácsonyi fények, minden annyira ünnepi volt, és akkor egyszer csak ott van ez a horror előtted" – mondta Emma Rushton brit turista, aki éppen a berlini karácsonyi vásárban nézelődött, amikor a lengyel rendszámú kamion a tömegbe hajtott.

Mindössze három méterre tőle haladt a kamion. „Bambultuk a fényeket, épp indultunk volna vissza a hotelbe, amikor egy földöntúli csattanást hallottunk. A következő pillanatban összedőlt karácsonyi bódékat és a földön fekvő karácsonyi égősorokat láttam.” A kamion ott haladt el, ahol Rushton pár perccel korábban forralt bort vásárolt, az a bodega a földdel vált egyenlővé. Egy másik szemtanú, Jan Hollitzer arról számolt be, hogy

mindenhol vörös folyadék volt a földön, de nem lehetett eldönteni, hogy az bor vagy mind vér.

Rhys Meredith turista szintén a bódékat próbálta felállítani többedmagával, de a faházak alatt már csak a halott vásározókat találták. „Olyan hihetetlen látvány, amit semmihez sem tudnék hasonlítani” – fogalmazott.

Muszáj volt keresztülmennünk a hotel felé a mészárlás helyszínén. Embereket láttam, akik fogták a fejüket, másokat stabil oldalfekvésbe fektetve láttam, üveg és fa volt mindenfelé" – mondta Emma Rushton a BBC-nek.

Egy másik brit turista, Mike Fox is a bódék alá szorult embereket próbálta kimenekíteni. „Törött lábú emberek feküdtek a földön, de úgy tűnt, rendben lesznek. Egy véres arcú másik pasast is láttam, aztán próbáltam többekkel együtt felállítani egy bódét, hogy az alájuk ragadt vásározókat ki tudjuk szedni” – mondta a BBC-nek. Ő és a barátnője mindössze három-öt méterre álltak a kamiontól, és a Daily Mailen látható videóban a férfi azt mondja, a barátnője gyerekeket is látott a bódék alá szorulva.

Egy berlini férfi, Ibrahim Colak azt mondta, egyértelmű volt, hogy szándékosan hajt a kamion a tömegbe. „Teljes sebességgel ment, nem állt meg, nem is próbált másfelé manőverezni.”

 

Rovatok