Index Vakbarát Hírportál

Fejlövés végzett a lengyel sofőrrel, a kamion felgyorsított a gázolás előtt

2016. december 20., kedd 19:48 | aznap frissítve

Német és lengyel lapok legfrissebb információi alapján igyekszünk rekonstruálni, hogyan lophatták el azt a lengyel kamiont, amivel hétfőn este belehajtottak az egyik berlini karácsonyi vásárba. A támadásban 12 ember halt meg, 48-an sebesültek meg, közülük 18-an súlyosan. A legtöbb információ a Spiegel összeállításából származik. A támadás eddigi gyanúsítottját este elengedték. A pakisztáni férfinek nincs köze az ügyhöz.

Hétfő 9 óra: A lengyel szállítmányozó cég Scania kamionja megérkezik Olaszországból Berlinbe. Rakománya 25 tonna acéláru, amit kedden délelőtt akarnak kirakodni. A lengyel sofőr, a szállítmányozó cég tulajdonosának unokatestvére a Friedrich-Krause-Uferen található Thyssen Krupp Schulte üzemegységben parkolja le a kamiont.

Hétfő 15 óra: A lengyel kamionsofőr egy szelfit készít magáról egy berlini bisztróban, és elküldi ismerőseinek. Felhívja a feleségét is. Ez az utolsó életjel tőle.

Hétfő 15.45: Lengyel lapok információi szerint a kamion GPS-adatai azt mutatják, hogy ebben az időpontban a kamion mozgásban van. Mintha valaki gyakorolta volna, hogyan kell vezetni egy kamiont, mondta a szállítmányozó cég lengyel vezetője.

Hétfő 16 óra:szállítmányozó cég sikertelenül próbálja elérni a sofőrt. 

Hétfő 16.52-17.37 között: A GPS-koordináták szerint a kamion kétszer is megáll, majd elindul. Azt nem tudni, ekkor ki vezeti.

Hétfő 19.34: A kamion ismét elindul és elhagyja a parkolóhelyét.

Hétfő 20:00: A kamion nyugati irányból közelít a Nyugat-Berlin központjában lévő Breitscheidplatz felé, ahol az egyik legforgalmasabb adventi vásár működik. Szemtanúk beszámolói szerint a kamion fényszórói nem voltak bekapcsolva. A kamiont egy máig ismeretlen elkövető vezeti, az anyósülésen a lengyel sofőr holtteste van. A kamion tesz egy kört az adventi vásár helyszíne körül. Feltehetően azért, hogy felgyorsulhasson.

Hétfő 20 óra után: A kamion vezetője jobbra letér az úttestről a Budapester Straßén, majd a járdán keresztül 60 kilométer/órás sebességgel behajt az adventi vásár területére. 30-40 métert megy, miközben embereken gázol keresztül. A vezető ezután balra rántja a kormányt, áthajt egy elárusító bódén és a mögötte lévő kerítésen, majd visszatér az úttestre és megáll. A kamion vezetője kiugrik a járműből és elmenekül.

Az anyósülésen ott maradt a kamion lengyel sofőrjének holtteste. A Spiegel információi szerint fejlövéssel végeztek vele. Azt nem tudni, mikor ölték meg. Lengyel unokatestvére fotóról azonosította a halottat. Ezután azt nyilatkozta: rokona küzdhetett az életéért, mert az arcán is voltak vágott sérülések. A Bild információi szerint a vezetőfülkében levetett véres ruhákat is találtak.

Hétfő 20.04: Ekkor fut be az első segélyhívás a berlini tűzoltósághoz. A rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem nagy erőkkel vonul ki a helyszínre. A környéket lezárják.

Hétfő 21 óra: Egy szemtanú látott kiugrani egy gyanús férfit a kamion vezetőfülkéjéből, és biztos távolságból követi. Közben hívja a rendőröket. Egy idő után szem elől téveszti. A rendőrök nem sokkal később elfognak egy 23 éves pakisztáni férfit a személyleírása alapján.

Hétfő 21:59: A rendőrség közli, hogy elfogtak egy gyanúsítottat.

Kedd 3 óra: Hajnalban kommandósok hatolnak be az egykori tempelhofi repülőtéren működő menekülttáborba. Négy 20 év körüli fiatalembert hallgatnak ki a 6-os hangárban.

Kedd 8 óra: A rendőrségi akció véget ér. Senkit nem vesznek őrizetbe a menekültszálláson. 

Kedd 11 óra: Angela Merkel német kancellár azt mondja: különösen visszatetsző lenne, ha kiderülne, hogy egy, a német állam védelmét élvező menekült követte el ezt a szörnyű tettet. Merkel azt mondta: minden eszközzel megvédik eddigi életformájukat, ami a szabadságon és a nyitottságon alapul. 

Kedd 14 óra: A berlini rendőrség vezetője azt mondja, nagy valószínűséggel nem azt a férfit fogták el, aki a kamiont vezette.

Kedd 14:30: A német szövetségi államügyészség vezetője is megerősíti, hogy a pakisztáni férfinak valószínűleg nincs köze a támadáshoz.

Kedd 19 óra: A karlsruhei államügyészség bejelenti, hogy szabadon engedték a pakisztáni gyanúsítottat. Az ügyészség közleménye szerint a szemtanú nem tudta folyamatosan követni a teherautóból kiszálló gyanús személyt. Az elvégzett vizsgálatok alapján a pakisztáni férfiról nem bizonyítható, hogy az adventi vásárba belegázoló kamion vezetőfülkéjében ült volna. Ez azt jelenti, hogy a pakisztáni férfin nem találtak vér- és lőpornyomokat, és a DNS-nyomait sem tudták kimutatni a vezetőfülkében. A ZDF egyik riportere beszélt egy férfival, aki a pakisztáni gyanúsított unokatestvére. Ő alibit igazolt: a támadás idején együtt voltak, jó messzire az adventi vásár helyszínétől. 

Rovatok