Index Vakbarát Hírportál

Több támadó is lehetett Berlinben, nem egyértelműen terrortámadás történt

2016. december 20., kedd 14:58 | aznap frissítve

Egyelőre azt sem tudják, hogy egy vagy több elkövetője volt-e a hétfői berlini kamionos támadásnak, és hogy az elkövetőknek voltak-e segítőik, hangzott el a nyomozást irányító szövetségi államügyészség kedd délutáni sajtótájékoztatóján. 

Peter Frank államügyész azt mondta: "meg kell barátkozni azzal a gondolattal', hogy nem a tegnap elfogott 23 éves pakisztáni férfi vezette a kamiont vagy nem állt kapcsolatban a támadóval, esetleg támadókkal. 

Az államügyészség abból indul ki, hogy terrorista hátterű támadás történt. Erre utal az egyértelmű párhuzam a nizzai terrortámadással. A helyszínválasztás, az adventi vásár, iszlamista motivációra utalhat, de a cselekményt azóta sem vállalta magára egyik terrorszervezet se, és nincs ilyenkor szokásos "beismerő videó" se. Nem zárható ki tehát, hogy csak egy terrorista merényletet utánzó bűncselekményről van szó.  

Az ügyészség jelenleg nyomokat rögzít a kamionon és a támadás helyszínén, és szemtanúkat hallgat ki. Sorra elemzik a köztéri kamerák felvételeit is.

A német szövetségi rendőrség vezetője azt mondta: nem találták meg azt a pisztolyt sem, amivel a kamion eredeti lengyel sofőrjét lelőtték. Mivel az elkövetők szabadlábon vannak és fegyverük is lehet, a rendőrség fokozott erőkkel van jelen az utcákon. Már korábban közzétették, hogy Berlin utcáin géppisztolyos és golyóálló mellényes rendőrök járőröznek.  

Rovatok