Index Vakbarát Hírportál

Röntgensugárral akart muszlimokat ölni, harminc évet kapott

2016. december 20., kedd 21:40

Harminc évre ítélték az Egyesült Államokban azt a férfit, aki ipari erősségű röntgenkészülékkel akart muzulmánokat megölni, írja az MTI az amerikai igazságügyi tárca közleménye nyomán.

Az 52 éves Glendon Scott Crawford terve az volt, hogy megvásárol és átépít egy röntgenkészüléket, amellyel aztán halálos dózisú sugárzásnak teszi ki az általa orvosi hulladéknak nevezett áldozatokat, míg ő egy közeli furgonból irányítja az eszközt.

A magát Darth Vader és Forrest Gump keverékéhez hasonlító férfi célpontjai a New York állambeli Albany és Schenectady városok mecsetei, egy muszlim közösségi központ és iskola, valamint a kormányzó villája voltak. A Guardian úgy tudja, hogy Crawford egyik következő célpontja a Fehér Ház lett volna, ahol Barack Obamát is meg akarta ölni a készülékkel, amely ugyan sosem működött volna, ő mégis úgy nevezte: Hirosima villanykapcsolóval.

A Ku Klux Klanhoz tartozó férfinak azonban sem megfelelő tudása, sem elegendő pénze nem volt az eszköz elkészítéséhez, ezért társával 2012-ben két zsidó szervezetet is felkeresett, hogy azok anyagilag támogassák a projektet, ami állítása szerint Izrael ellenségei ellen irányul. Végül ez lett a veszte: a szervezetek felnyomták őket az FBI-nál. Ezzel elindult a 14 hónapos nyomozás, amely során Crawford olyan beépített FBI-ügynökökkel dolgozott együtt, akik magukat a projektben érdekelt üzletembereknek adták ki. Tőlük kérdezte azt is:

Tán van szebb dolog egy bűzlő hullarakásnál?

Crawfordot tavaly vádolták meg radioaktív sugárzás terjesztésére alkalmas eszköz építésének és használatának kísérletével, tömegpusztító fegyver létrehozását célzó összeesküvésben való részvétellel, valamint tömegpusztító fegyverrel kapcsolatos információ terjesztésével. Ő az első ember, akit a 2004-ben elfogadott ún. piszkosbomba-törvény alapján radiológiai fegyver építésének kísérletével vádoltak meg és ítéltek el.

Crawford társa, Eric Feight tavaly decemberben 8 év börtönt kapott terrorizmus anyagi támogatása miatt. A Guardian szerint Crawford a szabadulása után, élete végéig megfigyelés alatt áll majd.

Rovatok