Index Vakbarát Hírportál

Már 62 halottja van az irkutszki alkoholmérgezésnek, Putyin is megszólalt

2016. december 21., szerda 17:08

Az első hírek még 8 halottról szóltak, hétfő reggelre 41 emberről tudósítottak, mostanra viszont 62 főre emelkedett az irkutszki alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma. A szibériai városban árusított ital fagyállót és etilalkohol helyett metilalkoholt tartalmazott. A hatóságok szerint a fürdőhabbal felütött italt több mint 100 helyen árulták, és még 500 liter volt belőle raktáron. A Bojarisnyik (galagonya) nevű tusfürdő hét forgalmazóját őrizetbe vették. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Putyin szerdán az alkoholos italok helyett fogyasztott szerek forgalmazásának megszigorítására szólította fel a kormányt.

Az elnök utasítására szigorúan szabályozni fogják a 25 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok, kozmetikumok és más folyadékok, illetve az etanol tartalmú gyógyszerek gyártását és árusítását. A moszkvai egészségügyi tárca ezzel párhuzamosan a szesztartalmú szerek automatából való árusításának betiltását kezdeményezte. Júliusi határidővel kell kidolgozni az új szabályozásokat.

Szakértők szerint 12 millió orosz fogyaszt rendszeresen olcsó "alternatív" alkoholt - ez viszont nem a rossz minőségű Kevert vagy Tipli, mint nálunk, hanem nem fogyasztásra készített kozmetikai, gyógyszertári szerek, amik etilalkoholt tartalmaznak. Ezeket sokszor automatákból veszik az emberek, írja a BBC.

Rovatok