Index Vakbarát Hírportál

Arabul beszélt, ezért leszállították a repülőről

2016. december 21., szerda 19:04

Az átverős videóiról híres Yotube-sztár, Adam Saleh az anyukájával beszélt pár szót arabul, ez nem tetszett a többi utasnak a berlini események után. Saleh állítja, ezúttal nem viccel, és az ő verzióját támasztja alá a rendőrség és a légitársaság közleménye is.

Adam Saleh Brooklynban született jemeni szülők gyerekeként, 2012 óta tesz közzé videókat a Youtube-on; hírnevét nagyrészt egy olyan felvételnek köszönheti, amelyben azt mutatta meg, milyen előítéletesek az amerikai rendőrök a muszlimokkal. Egy barátjával westernfilmeket idéző ruhákban veszekedtek egy rendőr közelében, akit nem érdekelt a dolog. Később muszlim ruhákban ismételték meg ugyanezt, ekkor viszont a rendőr azonnal felfigyelt rájuk, és durván viselkedett velük. A videót felkapta a média, de később kiderült, hogy Salehék megrendezték az egészet.

Saleh most arról posztolt a Twitterén, hogy leszállítottak az amerikai Delta Airlines egyik járatáról egy barátjával együtt, pusztán azért, mert arabul beszélt. Saleh beszámolója szerint alig fél percet beszélt idős anyukájával, aki csak arabul ért, mielőtt a gép felszállt volna. A gép egy utasa felszólította őket, hogy beszéljenek angolul, mert „nagyon kényelmetlenül” érzi magát. A nő útitársa is azt követelte, szállítsák le Salehet a gépről, a nő pedig végül azt mondta, ha ők nem mennek, akkor ő száll le, mert „kényelmetlenül érzi magát az után, ami Németországban történt” – írja a The Guardian. Az útitársa szólt a kapitánynak, aki azt mondta Salehélnak, odakint akar beszélni velük. Saleh ekkor kezdett videózni.

A videón látható, ahogyan több utas kiáll mellettük, Saleh pedig rasszistának nevezi a légitársaság munkatársait. „Mivel volt úgy húsz rasszista a gépen, a kapitány kirúgott minket. Úgy üvöltöztek velünk, mintha terroristák lennénk” – mondta Saleh, hozzáfűzve, ő csak annyit mondott az anyukájának, hogy hat-nyolc óra múlva látják egymást.

Több jel is arra utal, hogy bár az eset illene Saleh hoaxainak sorába, mégis igaz lehet a történet. A Delta Airlines egy szűkszavú közleményt adott ki, amelyben azt írják: „Két utast eltávolítottak az 1-es járatról, majd átfoglalták a repülőjegyüket egy másik gépre, egy olyan fennakadást követően, amelyben több mint húsz utas kényelmetlenségét fejezte ki. Teljes körű vizsgálatot folytatunk, hogy megértsük, mi történt. Nagyon komolyan vesszük a diszkriminációról szóló vádakat; a kultúránk megköveteli, hogy mindenkivel tisztelettel bánjunk.”

A Guardiannek a londoni rendőrség is megerősítette, hogy délelőtt 11-kor kihívták őket a Heathrow reptérre két, egy járatról leszállított utas ügyében, de vádemelés, feljelentés nem történt. Saleh emellett a Guardiannek is azt mondta, nem hoaxról van szó, „Ezzel nem viccelődnénk. Vannak további felvételeink is, amelyeket még közzéteszünk majd.”

Rovatok