Index Vakbarát Hírportál

Ismerték a német hatóságok a berlini kamionos merénylet tunéziai gyanúsítottját

2016. december 21., szerda 11:17 | hét éve frissítve

Fontosabb részletek

Egy 20 év körüli tunéziai férfit gyanúsítanak a hétfői berlini kamionos terrortámadással. Az adventi vásáron végiggázoló kamionban találtak egy igazolványt a sofőrülés alatt. A kitoloncolás időleges felfüggesztéséről szóló dokumentumot Anis Amri nevére állították ki, aki tunéziai állampolgár. 1992-ben született Tataouine nevű településen.

A rendőrség szerdán este Berlinben két lakásban is házkutatást tartott, de egyikben sem találták a férfit. Róla a főügyészség annyit mondott, hogy

márciustól szeptemberig megfigyelték a berlini igazságügyi hivatal nyomozói.

A megfigyelés alatt felmerült a gyanú, hogy Anis betöréses rablást tervez, és a pénzből automata fegyvert akar szerezni. Lehetségesnek tartják, hogy egyelőre ismeretlen tettestársakkal későbbi merényleteket is terveztek.

Az országos és a schengeni övezetre vonatkozó körözést már kedden éjfélkor kiadták a férfi ellen. Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt mondta: nem biztos, hogy ő vezette a kamiont, de köze lehetett a merénylethez.

A német hatóságok szerda késő délután

100 ezer eurós díjat  (31 millió forint) kínáltak fel annak, aki információkkal szolgál a férfi holléte felől.

A Spiegel úgy tudja: a férfi idén július 30-án kitoloncolási őrizetben volt Ravensburgban. Azt nem tudni, hogy hazaküldték-e végül, maradt, vagy valamilyen úton ismét visszatért Németországba. 

A Bild szerint a férfi testi sértés gyanúja miatt került korábban a rendőrség látókörébe. Sőt, a Süddeutsche Zeitung szerint idén augusztusban Friedrichshafenben a rendőrség őrizetbe is vette. Akkor hamis olasz igazolványt találtak nála, de

végül nem került előzetesbe, elengedték, és azóta nem találták. 

A férfit azért figyelték, mert kapcsolatban állt az Iszlám Államnak nyíltan toborzást vállaló, Abu Walaa által irányított németországi szalafista-dzsihadista hálózattal. A német rendőrség ezért veszélyes elemként tartotta számon. A hálózat vezetőjét idén novemberben tartóztatták le. Anis Amri neve egy november végi tanácskozáson is felmerült, amelyen szövetségi és tartományi terrorelhárítók egyeztettek, értesült a német állami hírügynökség (DPA). 

A kiutasítás ideiglenes felfüggesztése

A német törvények szerint akik nem jogosultak sem menedékjogra, sem más védelemre az országban, azokat kiutasítják és visszaküldik hazájukba. Ha a kiutasítási eljárás jogi vagy technikai akadályokba ütközik, fel lehet függeszteni egy időre. Az erről szóló igazolás csak arra szolgál, hogy az illető bizonyítani tudja: regisztrálták az idegenrendészeti hatóságok. 

A gyanúsított valódi személyazonosságának megállapítása nem egyszerű: 

A férfi kijelölt tartózkodási helyének számító Emerichben és környékén szerdán 150 rendőr tartott razziát. A Welt azt írja:

a rendőrségi akciókat a razziát elrendelő határozatban szereplő elírás miatt csak jelentős késéssel tudták megkezdeni. 

Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztere szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a férfi "nagyon mozgékony" volt, az ország legkülönbözőbb tartományaiban és városaiban tűnt fel. A politikus utalt arra, hogy történhettek hivatali és hatósági mulasztások a férfi ügyében.  

Anis Amri Olaszországban 4 évig börtönben volt.

Az Ansa hírügynökség szerint 2011-ben érkezett a tengeren Olaszországba, majd egy menekülttáborban helyezték el Lampedusa szigetén. A La Stampa úgy tudja, Amri itt társaival együtt felgyújtotta a tábort, ezért rongálás és más bűncselekmények miatt a bíróság 4 év börtönre ítélte.  Az u cciardonei börtönben is több erőszakos cselekményt követett el.  Büntetése letöltése után kiutasították az országból, de a tunéziai hatóságok visszajelzésének hiányában nem tudták visszatoloncolni. Amri ezután ment Németországba.

Adatai bekerültek a bűnözőket nyilvántartó Schengeni Információs Rendszerbe.  

Amriról az is kiderült, hogy Tunéziában többször volt börtönben kábítószerrel való visszaélés miatt. A Bildnek sikerült elérnie Anis Amri Tunéziában élő testvéreit. Fivére azt mondta, nem hitt a szemének, amikor meglátta a hírekben testvérét. Anis telefonszámát nem tudták, a Facebookon tartották a kapcsolatot. Utoljára két hete írtak egymásnak. Bátyja azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy Amri követte el a terrortámadást. Ha viszont ő a tettes, megérdemel minden büntetést, mert

a család elutasítja a terrorizmust és a terroristákat.  

A német RBB úgy tudja: a hétfői berlini támadás közben a merénylő is megsérülhetett, ezért a kórházakban is keresték. A kamion vezetőfülkéjében sikerült bizonyító erejű DNS-mintákat is rögzíteni a tettesről. 

A Bild szerdán reggel azt írta: a kamion eredeti lengyel sofőrje még élhetett a terrortámadás közben. A vezetőfülkében verekedett a merénylővel, és megpróbálta elrántani a kormányt, hogy minél kevesebb embert gázoljanak el. A merénylő végül fejbe lőtte a lengyel sofőrt. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. 

A német rendőrséghez legalább 500 jelzés futott be a hétfői terrortámadásról. Ezek közül körülbelül 80 információ értékelhető. A nyomozók ezek alapján bizakodóak, meg fogják találni a tettest.  

Rovatok