Index Vakbarát Hírportál

Horvátország csokival provokálta a szlovéneket

2016. december 21., szerda 14:00

Egy Horvátországban gyártott csokoládé miatt kellett magyarázkodnia a ljubljanai horvát nagykövetnek - írja az MTI. Vesna Terzic nagykövet szlovén kormányhivatali dolgozóknak küldött olyan karácsonyi ajándékcsomagot, amiben a Kras horvát édességgyár egyik bonbonja is benne volt, és aminek dobozán Horvátország térképe látható. A térképen ugyanakkor jól láthatóan be van rajzolva a határvonal a Pirani-öböl felezővonalánál, és az áll rajta, hogy Üdvözlet Horvátországból!

Szlovénia és Horvátország között 1991-ben - a két ország Jugoszláviától való függetlenedése után - tört ki határvita, ami a Pirani-öböl felügyeletét is magában foglalja.

A probléma az, hogy a szlovénok csak horvát területi vizeken keresztül tudnak kihajózni az öbölből, ezért a határvonal számukra kedvező módosítását kérik. A horvát fél viszont ragaszkodik hozzá, hogy a határt az öböl felezővonalánál kell meghúzni, ez pedig lehetetlenné teszi Szlovénia önálló kijutását a tengerre.

Provokáció

A két ország 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, a határvita miatt Szlovénia többször is hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait. Zágráb nemrég egyoldalún elállt az ügy döntőbírósági rendezésétől, mert Szlovénia lobbizott a nemzetközi bíróságon a számára pozitív döntésért. Ljubljana viszont folytatni akarja a döntőbírósági eljárást.

A szlovén külügyminisztérium közleménye szerint az állami alkalmazottak azért küldték vissza a bonbonokat a horvát külképviseletnek, mert a horvát-szlovén határ több szakasza is vitatott még.

Szlovénia provokációnak vette az ajándékot, a bonbonokat pedig I Feel Slovenia feliratú ajándéktáskában küldték vissza a horvát nagykövetnek. A horvát külképviselet szerint csak jókívánságukat akarták kifejezni, nem pedig provokálni.

Szerb csokibotrány is volt

Nemrég Zágráb és Belgrád között folyt nyilatkozatháború azért, mert Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő egy óvodai látogatás alkalmával Szerbiában gyártott csokoládét osztogatott dubrovniki gyerekeknek. Az egyik szülő elégedetlenségének adott hangot Facebook-oldalán, amiért szerb csokoládé is volt az államfő ajándékcsomagjában, Grabar-Kitarovic azonnal bocsánatot kért az érintettektől és megígérte, hogy horvát termékre cserélik a szerb édességet.

Rovatok