Index Vakbarát Hírportál

Két és fél tonna, állítólag műanyagból készült rizst próbáltak eladni Nigériában

2016. december 21., szerda 22:26

Kinézetre egészen olyan volt, mint az igazi, de ha megfőzték, furcsán ragacsos lett.

A nigériai hatóságok lefoglaltak 2,5 tonna műanyagból készült rizst, amelyet ismeretlen "üzletemberek" csempésztek be az országba - írja a BBC. A lagosi vámhatóság vezetője, Haruna Mamudu elmondta, a hamisított rizst az ünnepi időszak alatt akarták eladni.

A BBC beszámolója szerint külsőre a műanyag rizs pontosan ugyanúgy nézett ki, mint az igazi, csak a szaga volt árulkodó, és ha forró vízben kifőzték, különösen ragacsossá vált. "Csak az isten tudja, mi történt volna, ha az emberek megették volna", mondta Haruna Mamudu.

Egyelőre nem tudni, honnan származott a csempészett hamis rizs, de olyan anyagból készült, amilyet a hatóságok tavaly Kínában találtak. A rizs Nigéria legnépszerűbb élelmiszere.

Az álhírek leleplezésére szakosodott Snopes.com viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a műanyag rizsről szóló legenda már öt éve terjed a neten, de soha senki nem erősítette meg, hogy egy szó is igaz lenne belőle. Valószínűnek tartják, hogy inkább vegyszerrel szennyezett, vagy más módon fogyasztásra alkalmatlan rizsről lehet szó, már csak azért is, mert a "Kínában talált" műanyag is csak bizonyítatlan mítosz.

Rovatok