Index Vakbarát Hírportál

Muszlim, tatár és nő – bemutatjuk a román miniszterelnök-jelöltet

2016. december 21., szerda 16:22

Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán a román parlamentben bejelentette, Sevil Shhaideh korábbi államtitkárt és regionális fejlesztési minisztert fogja előterjeszteni miniszterelnöknek.

Shhaideh lehet így Románia első női, muszlim vallású miniszterelnöke. 

Bár a döntés papíron történelmi, a gyakorlatban kevésbé nemes célok állhatnak mögötte: a közgazdász Shhaideh és Dragnea közeli jó barátok, a pártelnök volt például a tanú a politikusnő esküvőjén. 

Dragnea szerdán arról beszélt, a hatalmas szavazói támogatás jelentette felelősség alól nem kíván kibújni, majd alkotmányellenesnek nevezte a törvényt, ami miatt ő maga nem alakíthat kormányt.

Hétfőn azt is felvállalta, hogy nem mondott még le róla, hogy a jövőben miniszterelnök legyen.

Most elmondta, 

olyan jelöltet akart, aki a pártért fog dolgozni, nem politikai ambícióból „megy a kormánypalotába”.

Több jel mutat tehát arra hogy Dragnea csak ideiglenesen kívánja Shhaideh kezébe adni a stafétát. Ez egyébként már a második alkalom, hogy a két politikus pozíciót cserél: Shhaideh 2015 májusában került a fejlesztési minisztérium élére, miután Dragnea lemondott. 

A mérnök-politikus Liviu Dragnea azért nem iktatható be, mert idén áprilisban választási csalás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amit a 2012-es bizalmatlansági népszavazás manipulálása miatt kapott. A priusza miatt egy 2001-es törvény alapján nem nevezhető ki miniszterelnöknek, az államelnök Klaus Iohannis többször is megerősítette, hogy sem elítéltet, sem korrupciós kivizsgálás alanyát nem fogja kormányalakításra kérni.

A romániai Szociáldemokrata Párt (Partidul Social Democrat, PSD) a szavazatok 46 százalékával magasan nyerte a december 11-i választásokat, míg a centrista-jobboldali Liberális Párt 20 százalék fölött végzett. Mindezt egy évvel azután, hogy egy korrupciós botrány lemondásra kényszerítette az utolsó szocialista minisztert.

A szociáldemokratákat sokan bírálták a populista kampányuk miatt, aminek bűnbakja a korrupt globális pénzügyi elit volt, és ennek vélt vagy valós beszivárgása Romániába. Támogatóik szerint viszont a kampányeszközök annyira korlátozva vannak Romániában, hogy a pártnak nem volt más választása, mint populista agendát tűzni a zászlójukra.

Rovatok