Index Vakbarát Hírportál

Vége a gázolásos merénylet utáni helyszínelésnek, újranyitották a Breitscheidplatzot

2016. december 22., csütörtök 06:05

A német nyomozók befejezték a helyszínelést a berlini Breitscheidplatzon, a hétfő esti berlini gázolásos merénylet színhelyén, és csütörtökre virradóra feloldották a tér és a környék zárlatát - írja az MTI a rendőrség twitter-bejegyzése alapján, mely így szól:

A nyomozati eljárás a bűntény helyszínén befejeződött. Visszaadjuk Breitscheidplatzot a berlinieknek.

Az egyelőre nem tudni, hogy a merénylet miatt megszakadt karácsonyi vásár folytatódik-e a téren, de támadás után bezárt többi berlini karácsonyi vásárt már szerdán megnyitották - persze megerősített biztonsági intézkedésekkel.

A Die Welt című német lap az éjjel hatósági forrásokra hivatkozva írta, hogy szerda este a rendőrség kommandósai razziát tartottak egy berlini belvárosi lakóházban, de nem találták ott Amrit. A mintegy egyórás akció során az egyik lakót előállították, mert szembeszállt a hatóságokkal. A berlini rendőrség azonban cáfolta a lapban megjelenteket, és arra figyelmeztetett, hogy

az effajta híresztelések és internetes álhírek senkinek se jók, csak veszélybe sodorják a rendőröket és a hatósági fellépés sikerét.

A rendőrség továbbra sem kapta el a feltételezett tettest, akiről azonban egyre több részletet lehet tudni. A valószínűleg 20 éves, és Tunéziában született Anis Amri öt tartózkodik Európában, és többször is felfigyeltek rá az olasz, illetve német hatóságok. Ez utóbbiak többször is, többek között azért, mert kapcsolatban állt az Iszlám Államnak nyíltan toborzást vállaló, Abu Walaa által irányított németországi szalafista-dzsihadista hálózattal. Az egyes ügyekben való azonosítását azonban megnehezíti, hogy számtalan személyazonossági okmánnyal rendelkezik.

A berlini terrortámadás részleteiről, következményeiről itt olvashatja cikkeinket>>>>>>>

Rovatok