Index Vakbarát Hírportál

20 év után megoldódhat Ausztrália legnagyobb bűnügyi rejtélye

2016. december 23., péntek 15:54

Eredményt mutatott fel Ausztrália legnagyobb szabású, legdrágább, 20 éve húzódó nyomozása: letartóztattak egy férfit, akiről azt gyanítják: ő lehet Claremont hírhedt sorozatgyilkosa. A 20 éve keresett fantom legalább kettő, de valószínűleg inkább három fiatal nő haláláért felelős. Az ügyben korábban gyanúba került a helyi polgármester is, de a most elfogott, 48 éves férfi neve állítólag egészen idáig nem került elő.

Felfegyverzett rendőrök robogtak be csütörtök hajnalban az ausztráliai Perth Kewdale nevű elővárosának egyik házába, a meglepett szomszédok kiáltásokat hallottak odabentről. A rendőrök magukkal vitték a ház 48 éves tulajdonosát, egy Bradley Robert Edwards nevű férfit. Nem sokkal később a rendőrség előállt a bejelentéssel, amelyre 20 éve várt az ország közvéleménye: úgy néz ki, sikerült elkapni a claremonti-i sorozatgyilkost.

Az ausztrálokat 20 éve kísértő eseménysorozat 1995. február 12-én kezdődött egy 17 éves lány elrablásával és megerőszakolásával. A lány aznap este a claremonte-i Club Bayview nevű szórakozóhelyen volt a barátaival, hazaindult, de útközben berángatta valaki egy autóba, a Karrakatta temetőbe hajtott vele, megkötözte és szexuálisan bántalmazta. Túlélte a támadást, az erőszaktevőt nem kapták el.

A következő év január 27-én nyoma veszett Claremonte-ban egy 18 éves titkárnőnek, Sarah Spiers-nek. Ő is a Club Bayview-ban bulizott Ausztrália nemzeti ünnepén a barátaival. Azt mondta a többieknek, hogy fáradt, hazataxizik. Egy közeli telefonfülkéből hívott autót hajnali kettő körül, de percekkel később, mire kiért a taxi, a lánynak már csak hűlt helye volt. Sohasem találták meg.

A következő áldozat a 23 éves Jane Rimmer volt. 1996. június 9-én a barátaival iszogatott a Continental Hotel bárjában, mielőtt eltűnt. Két hónappal egy bozótosban, Claremonte-tól 45 kilométerre délre  találta meg a holttestét egy nő, aki a gyerekeivel virágot szedett.

Rimmer eltűnésének másnapján állította fel a rendőrség azt a Macro névre keresztelt speciális egységet, amely azóta Ausztrália leghosszabban tartó, legkiterjedtebb és legdrágább nyomozását folytatta a titokzatos támadó után. A rendőrök már ekkor úgy gondolták, hogy Spiers és Rimmer eltűnése összefügg. Nemcsak a körülményekről volt szó: a két nő ráadásul feltűnően hasonlít egymásra.

Nem sokkal később a gyilkos újra lecsapott. A 27 éves ügyvédet, Ciara Glennont 1997. március 14-én, szintén a Continental Hotelben látták utoljára, nem sokkal éjfél előtt indult haza. Az ő holtteste is egy bozótosból került elő nem egészen három héttel később, a város északi részén, Eglingtonban.

Már másik gyilkos segítségét is elfogadták volna

A rendőrség ekkor mondta ki, hogy sorozatgyilkos után folyik a hajsza és óriási - körülbelül 53 millió forintnak megfelelő - vérdíjat tűztek ki. A következő 20 évben több ezernyi nyomot követtek végig, több száz rendőr dolgozott az ügyön, sorban készültek a független szakértői vélemények, Egy rettenetesen rossz minőségű térfigyelő-felvételt, amelyen látszott, hogy Rimmer beszél egy férfival nem sokkal az eltűnése előtt, a NASA-nak is elküldtek, hátha fel tudják javítani annyira, hogy használható legyen. Hiába. A rendőrök még egy elítélt perth-i sorozatgyilkos, David Birnie segítségét is igénybe vették, hátha akad olyan meglátása, ami előreviszi a nyomozást. Ez sem segített.

3000 potenciális gyanúsított került képbe. Sokáig a helyi taxisok között keresték a gyilkost az áldozatok eltűnésének körülményei miatt. Több mint 2000 sofőrtől vettek ezért dns-mintát, de ez a szál nem hozott eredményt.

Volt egy férfi, egy Lance Williams nevű közszolga, akit éveken keresztül, napi 24 órában megfigyeltek. Williams mindvégig tagadta, hogy bűnös lenne, és végül hivatalosan is kizárták a tettesként szóba jöhető emberek közül.

Zsákutca volt a polgármester és a brit szakács is

Gyanúba keveredett Claremont egykori polgármestere, Peter Weygers is. Az egyébként pszichológus végzettségű politikusról 2004-ben mondta ki nyilvánosan a nyomozás vezetője, hogy köze lehet a gyilkosságokhoz. Akkoriban a házát telepsriccelték a luminol nevű kémiai anyaggal, ami reakcióba lép a vérmaradványokkal, és képes láthatóvá tenni a feltakarított nyomokat, egy másik ingatlanát pedig átkutatták, kamerák kereszttüzében. A dns-teszt tisztázta végül. Évekkel később arra panaszkodott sajtónak, hogy a gyanúba keveréssel teljesen tönkretették az életét.

2006 októberében egy Mark Dixie nevű férfiról jelentették be, hogy ő az első számú gyanúsított. A szakácsként dolgozó Dixie-nek sötét múltja volt: 2005-ben az Egyesült Királyságban elítélték egy 18 éves modell, Sally Anne Bowman meggyilkolásáért, de húsz évre visszanyúló priuszt gyűjtött különféle szexuális bűncselekményekből, írta róla 2008-ban a Telegraph. Már 16 évesen vádat emeltek ellene szeméremsértésért: kést szorított egy nő torkához, és fogdosta a mellét. A '90-es években egy ideig Ausztráliában élt, ott utazgatott. De miután dns-mintát vettek tőle, kiderült, hogy a claremonte-i ügyben ártatlan, ez is zsákutcának bizonyult. 

Legutóbb 2015 októberében állt elő egy helyi lap azzal, hogy áttörést értek el az ügyben: igazságügyi szakértői módszerrel sikerült bizonyítékot találni arra, hogy kapcsolat van Glennon meggyilkolása és a karrakattai temetőben elkövetett nemi erőszak között. A rendőrség akkor a nyomozás érdekire hivatkozva nem kommentálta az értesülést.

Az ABC News úgy tudja: a csütörtökön elfogott Bradley Robert Edwards neve korábban soha nem merült fel a nyomozásban. 

Ellene most Jane Rimmer és Ciara Glenn meggyilkolása miatt emeltek vádat, írta a BBC. Sarah Spiers ügyében egyelőre nem: a sajtónak nyilatkozó rendőrségi illetékes, Karl O'Callaghan azt mondta: azon a szálon még folyamatban van a nyomozás. Megvádolták viszont Edwards-ot a 17 éves lány 1995 februári elrablásával és megerőszakolásával, és még egy másik, 1988-as támadással is. Annak az áldozata egy 18 éves nő volt, akire otthonában törtek rá, miközben aludt, de az ellenállásával sikerült megfutamítania a támadóját.

Nyugodtnak tűnt a bíróságon

O'Callaghan szerint más, talán kapcsolódó bűnügyeket is vizsgálnak még, nem csak Spiers eltűnését. "Még mindig sok munka van hátra" - mondta. A rendőrség úgy gondolja, hogy magányos elkövetőről van szó. További részleteket egyelőre, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem volt hajlandó elárulni. Azt sem tudni, mi vezette a rendőröket végül Edwards nyomára.

A Perth Now nevű helyi lap szerint Bradley Robert Edwards, csak annyira állt szóba a rendőrökkel, hogy elmondja, megértette, mivel vádolják. A zsúfolt tárgyalóteremben, amikor az előzetes letartóztatásáról döntöttek, pár percre láthatták az újságírók: piros felsőt viselt, nyugodtnak tűnt, még egy mosoly is átfutott az arcán.

Az ausztrál AAP hírügynökség szerint úgy tudni: Edwards nős, villamosmérnök, régóta önkénteskedik egy atlétika egyesületnél mint fotós és időmérő. 2013-ban díjat kapott a helyi közösségért végzett munkájáért.

Rovatok