Index Vakbarát Hírportál

Eljárás indult a román exelnök ellen

2016. december 23., péntek 15:32

Emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával bűnvádi eljárást indított a román katonai ügyészség Ion Iliescu volt román államfő, valamint az akkori kormány több tagja ellen az 1990 júniusában történt úgynevezett bányászjárás ügyében – írta az MTI a vádhatóság pénteki bejelentése nyomán.

A vádhatóság gyanúja Iliescu és társai állami karhatalmi szervek segítségével erőszakosan feloszlatták a bukaresti Egyetem téren az akkori hatalom ellen tüntető polgári lakosságot, majd Bukarestbe szállították a Zsil-völgyi bányászokat, hogy azért mentek, hogy megvédjék Iliescut és kormányát.

A vádhatóság szerint Iliescuék a hadsereg, a belügyminisztériumi és titkosszolgálati alkalmazottak bevetésével, majd a bányászok és más munkások Bukarestbe szállításával felelősek a békésen tüntető polgári lakosság ellen irányuló atrocitásokért. Az akkori véres események nyomán négyen vesztették életüket, és mintegy 1300-an megsebesültek.

A bányászmenet legismertebb vezetője Miron Cozma volt, aki a 90-es években több hasonló tiltakozást is szervezett. Legutoljára 1999-ben, igaz, akkor végül a kormánnyal való tárgyalása után nem vonult Bukarestig. Nem sokkal ezután azonban 18 év börtönre ítélték, egy 1991-es bányászmenetelés miatt. 2004-ben azonban Iliescu államfői kegyelmet adott neki, amit azonban később visszavont. Végül 2005-ben kiengedték, ám egy 1999-es tüntetés miatt újabb tíz évre elítélték. 2007-ben kedvezményesen szabadulhatott, azzal, hogy nem mehet Petrozsénybe és Bukarestbe.

Újra nekifutottak

Tavaly döntött arról a legfőbb ügyészség, hogy ismét nyomoznak a felelősök után, így semmis a 2009-es vádemelés nélküli döntés a nyomozás lezárásáról. Az újra kezdésre az Emberi Jogok Európai Bírósága kötelezte Romániát 2014 őszén, kimondva, hogy Bukarest köteles igazságot szolgáltatni az emberiesség elleni bűncselekmények áldozatai számára, függetlenül attól, mennyi idő telt el a bűncselekmények óta – írta a Krónika.

Az satrassbourgi bíróság ítélete szerint Románia a dosszié lezárásával megsértette az európai emberi jogi egyezmény több cikkelyét is. A panaszt két áldozat rokonai, illetve az 1989 december 21. Egyesület tették.

Rovatok