Index Vakbarát Hírportál

Felvételt készítettek a rendőrök a berlini merénylőről órákkal a támadás után

2016. december 23., péntek 02:28

Csütörtök este hozta nyilvánosságra a brandenburgi RBB oldala azokat a felvételeket, amit a német rendőrség a hétfői berlini kamionos támadás feltételezett elkövetőjéről készített, órákkal a támadás után. A kép december 20-án, kedden, hajnali 3:49-kor készült: férfi egy mecset előtt áll. A képet itt tudja megnézni.

Csütörtök este a Berliner Zeitungnál is jelentkezett egy környéken élő nő, aki látta a férfit a támadást követő hajnalon a mecsetnél.

A berlini ISIS-mecset

Ezt a helyet és az itt működő iszlamista egyesületet Berlinben csak az ISIS-esek mecsetjeként ismerték, derül ki egy lehallgatási jegyzőkönyvből. Az egyesületet már korábban betiltotta a hatóság, és a mecsetet is bezárták. A gyanú szerint az egyesület harcosokat toborzott az Iszlám Államnak, és segített nekik eljutni Nyugat-Európából Szíriába. 

Az épületre egyszer 2015 januárjában már lecsaptak, akkor Murad Atajev imámot tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam számára toboroz fiatalokat. A környékbeli lakosok szerint Amrit állandóan a mecset  körül volt. A mecsetnek otthont adó épület egyik lakója szerint a támadó többször is udvariasan kinyitotta előtte az ajtót a támadást megelőző hónapokban. 

A rendőrség folyamatosan megfigyelte ezt a Berlin-Moabitban található mecsetet, ahova Amri járt. A férfit december 14-én és 15-én hajnali három óra körül is lefotózták az épület előtt.  A rendőrség csütörtökön ismét átkutatta a helyet, és ez volt az épület, amire ma a rendőrség a hajnali órákban hang-fény gránáttal csapott le.

Reports that Berlin suspect was spotted on CCTV at a mosque shortly after Monday's Christmas Market attack https://t.co/uHueSx5Ny0

— Rohit Kachroo (@RohitKachrooITV) 2016. december 22.

Amin elcsúszhatott az elfogás

Többen élesen kritizálták a rendőrséget, amiért értékes órákat veszítettek azzal, hogy csak kedden kutatták át tüzetesen a járművet, és ekkor találták meg a hátrahagyott papírokat is. Amíg egy erős alibivel rendelkező pakisztáni férfit hallgattak ki, azalatt a valódi elkövető egy megfigyelt mecsetnél ácsoroghatott zavartalanul. 

Egy másik óriási hibáról péntek hajnalban írt a Bild, ami szerint Till Steffen tartományi igazságügyi szenátora 12 órán át hátráltatta a nyomozást azzal, hogy nem adott azonnali hozzáférést a rendőrségnek a feltételezett elkövető Facebook-oldalához. Steffen elmondta, hogy azért korlátozza a rendőrség a hozzáférést a Facebook-profilokhoz, mert szerinte rendőrségi visszaélésekhez vezetne, ha pillanatok alatt hozzáférhetnének bárki profiljához.

Hétfőn este kamion  hajtott  egy berlini karácsonyi vásárba. 12 ember meghalt, 48 ember megsebesült, közülük 18 súlyosan.  Az elkövető elmenekült a helyszínről, a hatóságok jelenleg is nagy erőkkel keresik. A támadás körülményeiről  itt olvashat  , a nyomozás legfrissebb fejleményeiről  ebben a cikkben  írunk részletesen.

Rovatok