Index Vakbarát Hírportál

Így kapcsolta le a berlini mészárost két fiatal milánói zsaru

2016. december 23., péntek 17:21

Péntek délelőtt óta folyamatosan érkeznek a hírek arról, mi történt Anis Amrival, a berlini teherautós terroristával a halálakor. Néha egymásnak ellentmondók, néha egy friss információ cáfolja az előzőt, de nagyjából azért meg lehet rajzolni a legfontosabb néhány órát, illetve a sorsdöntő másodperceket.

Anis Amri hajnali háromkor egyedül bóklászott egy Milánótól északra lévő külváros pályaudvara előtt. Torinóból érkezett a városba vonattal éjjel egykor, vagyis akkor már két órája sétálgatott. A telefonját régen eldobta, a Facebook-profilját napokkal azelőtt törölte.

A céltalanul lődörgő illetve ücsörgő hátizsákos, fiatal, "maghrebi (azaz észak-afrikai) kinézetű férfi" gyanús lett az egyébként is "érzékeny környéken" járőröző rendőröknek, a rangidős 36 éves Cristian Moviónak, és a próbaidőn lévő, csupán 9 hónapja szolgálatot teljesítő Luca Scatànak.

Alfa Romeo rendőrautójukkal mellékanyarodtak, és igazoltatni akarták. Fogalmuk sem volt róla, hogy kivel állnak szemben. Még az autóból kiszólva elkérték az iratait, mire a válasz az volt a fiataltól, hogy azok ugyan nincsenek nála, de amúgy calabriai papírjai vannak, azaz dél-olasz. Ezt ismételgette folyamatosan, nyugodtan, akcentusos, de jó olasszal.

A rendőröknek ez nem tetszett, elkezdtek kiszállni az autóból, és arra kérték Amrit, hogy mutassa meg, mi van a hátizsákjában. Amri levette a zsákot, letette a földre, belenyúlt, megragadott egy .22-es kaliberű pisztolyt, azt kiabálta, hogy rohadék zsaruk, és egyből lőtt. Azt a rendőrt, aki az autó felé eső ajtaján szállt ki éppen, néhány méterről vállon találta, csak a golyóálló mellényben akadt el a lövedék. A rendőr a földre került, és ő is Amri felé lőtt, de elhibázta. Az autó takarásában, a másik oldalon lévő ajtón közben kiszállt az ülésről a fiatalabbik rendőr is, és két mellkaslövéssel leterítette Amrit. Aztán erősítést hívtak.

Amri nem halt meg azonnal, a pályaudvar előtt feküdt. Mentők érkeztek hozzá, és próbálták megmenteni az életét, a holttestről készült fotón jól látszanak az orvosi csövek és az, hogy szabaddá tették a mellkasát. Tíz percig élt még a lövés után.

A rendőrök közben nem tudták hova tenni az egészet, arra gondoltak, hogy egy sima kis drogdíler nem valószínű, hogy így viselkedett volna. Benéztek a hátizsákjába, és azt látták, hogy tényleg nincsen irat benne, viszont fogkefe, fogkrém és borotvaszappan az igen, és mind német holmi. A férfinál pedig egy bicska volt, és párszáz euró.

Ekkor lett gyanús nekik a dolog, és ujjlenyomatot vettek tőle, amit elküldtek azonosításra a németeknek is. Néhány óra múlva kiderült, amit a fizikai - azaz arcról történő - azonosításból is sejtettek, hogy a berlini gyilkossal volt dolguk. Délutánra az is bebizonyosodott, hogy azzal a fegyverrel ölte meg a lengyel kamionost is, amivel rájuk lőtt.

A rendőröknek fogalmuk sem volt róla egyébként, hogy a környékükön jár Amri, a városi rendőrkapitány azt mondta, nem volt ilyen fülesük, hiszen ha lett volna, sokkal óvatosabbak lettek volna.

Találtak nála vonatjegyeket is, ebből tudták utólag összerakni a férfi útvonalát, hogy Franciaországon át érkezett Torinóba, majd három órás várakozás után onnan indult Milánóba.

A meglőtt rendőr egy monzai kórházba került, néhány órával később meg is műtötték a vállát. A belügyminiszter is felhívta őt, és a haverjai is bementek hozzá vigyorgós szelfiket készíteni. Társa valóságos hős lett, rajongói Facebook-oldalakat is nyitottak neki.

Anis Amri halálát ekkor az Iszlám Állam is elismerte, és közzétett egy videót, amelyen a férfi egy berlini gyalogoshídon, fehér fülhallgatóban a telefonja kamerájába beszélve tesz hűségesküt az Iszlám Államnak, és biztat mindenkit gyilkolásra - feltehetően még a berlini merénylet előtt.

Amri két kilométerre halt meg attól a városrésztől, Cinisello Balsamotól, ahonnan a lengyel kamion Berlinbe indult a hétfői mészárlás előtt. A család szeretné, ha minél hamarabb Tunéziába érkezne a holtteste.

Rovatok