Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy egy októberi gyilkosságot is Anis Amri követett el

2016. december 23., péntek 10:19

A hamburgi rendőrség vizsgálja, hogy Anis Amri ölhette-e meg október közepén a 16 éves középiskolást, Victor E.-t, közölte a Bild. Mint kiderült, a hamburgi ügy fantomképe eléggé hasonlít Amrira. A Bild szerint egy rendőrségi forrásuk megerősítette, hogy ez is egy olyan nyom, amit vizsgálnak, de eddig nincs erre utaló konkrétum. 

Akkor, október közepén az Alster folyó partján, egy híd alatt egy ismeretlen hátulról leszúrt egy 16 éves fiút, majd az áldozat társaságában lévő 15 éves lányt belökte a folyóba. A fiú belehalt sebesülésébe, a lány nem sebesült meg.

A merényletet október végén magára vállalta az Iszlám Állam, de már akkor figyelmeztettek elemzők, hogy ezt érdemes fenntartásokkal kezelni, mert a merénylet után két héttel jelentkezett csak a terrorszervezet.

Közben azt írja a Tagesspiegel, hogy Amri valószínűleg nem kapott konkrét segítséget vagy utasítást az Iszlám Államtól, egyedül tervezhette meg a merényletet.

Azt is írja a lap, hogy a marokkói szolgálatok kétszer is figyelmeztették a németeket, hogy Amri terrortámadásra készülhet, egyszer szeptember 19-én, aztán október 11-én.

A Westdeutsche Rundfunk pedig azt közölte, hogy

  1. Amri még novemberben is, éppen egy nappal letartóztatása után meg akarta látogatni azt a Boban S.-ként emlegetett dortmundi szalafista prédikátor-toborzót, akivel februárig sokat találkozott,
  2. péntek éjjel pedig átkutatták az emmerichi vasútállomást, mert bejelentést kaptak, hogy láthatták a férfit, de ez vaklárma volt.

Rovatok