Index Vakbarát Hírportál

Szerelmes lett egy dzsihadistába, börtönbüntetésre ítélték

2016. december 23., péntek 08:54

Négy és fél év börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság a 20 éves Varvara Karaulovát, akit tavaly tartóztattak fel Törökországban, ahonnan Szíriába akart átszökni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, írja az MTI. A lányt terrorista szervezethez való csatlakozás kísérletének vádjában találta bűnösnek a bíróság.

Varvara Karaulova tavaly május végi eltűnése óriási sajtóvisszhangot váltott ki Oroszországban. A neves Moszkvai Állami Egyetem hallgatója áttért az iszlám hitre, szülei tudta nélkül vásárolt egy egyirányú repülőjegyet és Isztambulba utazott, hogy miután átszökött Szíriába, feleségül menjen egy dzsihadistához, akivel a neten ismerkedett meg és esett szerelembe.

Az akkor 19 éves lányt azonban júniusban feltartóztatták Törökországban, majd repülővel visszavitték Oroszországba, ahol büntetőeljárás indult ellene. Az ügyészség - mivel a lány nem hajtotta végre a bűncselekményt, azaz nem sikerült a terrorszervezethez csatlakoznia - a kérhető 10 év helyet végül 5 év szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól. Varvara ügyvédje közölte, fellebbeznek az ítélet ellen.

Rovatok