Index Vakbarát Hírportál

Putyin levélben is barátkozik Trumppal

2016. december 23., péntek 18:29

Már december 15-én levélben is megírta az orosz elnök Donald Trumpnak azt, amit pénteken a moszkvai nemzetközi sajtótájékoztatón mondott: a megválasztott republikánus elnökkel jó kapcsolat kialakításában bízik. 

Inkább csak az a furcsa, hogy Putyin nem tett említést a sajtótájékoztatón a levélről, amelyet Trump hozott nyilvánosságra, nagyon kedves levélnek nevezve az írást, amivel a tőle megszokott módon kilépett a diplomácia szokásos keretei közül.

„Remélem képesek leszünk, konstruktív, pragmatikus hozzáállással érdemi lépéseket tenni a különböző területeket érintő, kétoldalú kapcsolatok kereteinek visszaállításához” – idézte a Reuters Vlagyimir Putyin levelét, amelyben az orosz elnök arról is írt, hogy a két ország a nemzetközi porondon való együttműködés minőségileg új szintjét is elérheti a jövőben.

A levél lényegében pontosan visszaadja az orosz elnök pénteki nyilatkozatait, amelyek szerint semmi váratlant nem tesz azzal az Egyesült Államok, ha atomarzenáljának modernizálásán dolgozik, elvégre Trump már a kampányban is erről beszélt, másrészt nyilvánvaló volt, hogy az orosz rakétaprogramra ez lesz a válasza az Egyesült Államoknak. Putyin azonban hangsúlyozottan nem ellenséges lépésnek, hanem logikusnak nevezte a döntést.

Ugyanezt mondta az orosz rakétaprogramról, amelyet elmondása szerint az Egyesült Államok váltott ki azzal, hogy 2002-ben kilépett a rakétaelhárító rendszerek korlátozásáról szóló szerződésből (ABMT). A moszkvai érvelés szerint ez felborította az atomegyensúlyt, hiszen az Európát erősítő amerikai ernyővel megszűnik a hidegháborúban a békét bebiztosító kölcsönösen biztosított pusztítás elve.

„Két dolgot tehettünk: vagy saját ernyőt kell építenünk, vagy a másik oldal ernyőjét túllépő rendszert dolgozunk ki. Utóbbit választottuk, de a megállapodásaink keretein belül.”

Putyin saját erejének demonstrálása mellett egyúttal gesztust tett az Egyesült Államok felé azzal is, hogy kijelentette: Oroszország erősebb bármelyik potenciális agresszornál. „Nem vitatjuk, hogy az Egyesült Államok a legnagyobb katonai hatalom. De minden, olyan lehetséges agresszornál, amely megtámadhatná Oroszországot, erősebbek vagyunk” – mondta, ezzel tehát hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államokat nem tekinti esetleges agresszornak.

Trump szerint Putyin korrekt gondolatokat fogalmazott meg, és reméli, hogy a két ország megtalálja a közös hangot.

Rovatok